Varró Dániel bravúros verset írt „ész és fasz” örök vitájáról

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Idetartozik még, hogy a magyar nyelv e tekintetben másképp viselkedik, mint Shakespeare vagy Rabelais nyelve. 

Arany János erotikus írói vesszejét egy titokzsebben tartotta, nem volt nyilvános. 

A magyar nyelv szemérmesebb, olykor prűdebb, mint az említettek. Ez esély is, nyűg is” - mondta volt csodálatos előadásában Esterházy Péter.

A Litera irodalmi portál az Arany-emlékév örömére kiírt egy pályázatot, amivel talán ezen a legendás prűdségen is változtatni szeretett volna. Az ötlet onnan származik, hogy a nem egészen alaptalan, de nem is bizonyítható hiedelem szerint Arany írt ugyan erotikus verseket, de ezeket az örökösei szemérmességből nem akarták kiadni, később pedig a kéziratok tönkrementek. A Litera ezért felkért egy csokornyi szerzőt Arany „megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása".

Varró Dániel pályaműve az „Ész és fasz vitája” címet viseli, és pontosan erről is szól: az ész perlekedik a fasszal, hogy a végén aztán a kéz zárja le a vitát. Az Arany János stílusjegyeit ügyesen alkalmazó verset a díjátadón mondta el a szerző, a közönség orgiaszerű vihogásaitól kísérve.

A Litera díját egyébként - a diákzsűri döntése alapján - Kukorelly Endre jóval komorabb, de nem kevésbé szabadszájú Arany-átirata nyerte, amit itt lehet meghallgatni.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.