Varró Dániel bravúros verset írt „ész és fasz” örök vitájáról

irodalom
2017 október 31., 20:29
comments 89

„Idetartozik még, hogy a magyar nyelv e tekintetben másképp viselkedik, mint Shakespeare vagy Rabelais nyelve. 

Arany János erotikus írói vesszejét egy titokzsebben tartotta, nem volt nyilvános. 

A magyar nyelv szemérmesebb, olykor prűdebb, mint az említettek. Ez esély is, nyűg is” - mondta volt csodálatos előadásában Esterházy Péter.

A Litera irodalmi portál az Arany-emlékév örömére kiírt egy pályázatot, amivel talán ezen a legendás prűdségen is változtatni szeretett volna. Az ötlet onnan származik, hogy a nem egészen alaptalan, de nem is bizonyítható hiedelem szerint Arany írt ugyan erotikus verseket, de ezeket az örökösei szemérmességből nem akarták kiadni, később pedig a kéziratok tönkrementek. A Litera ezért felkért egy csokornyi szerzőt Arany „megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása".

Varró Dániel pályaműve az „Ész és fasz vitája” címet viseli, és pontosan erről is szól: az ész perlekedik a fasszal, hogy a végén aztán a kéz zárja le a vitát. Az Arany János stílusjegyeit ügyesen alkalmazó verset a díjátadón mondta el a szerző, a közönség orgiaszerű vihogásaitól kísérve.

link Forrás

A Litera díját egyébként - a diákzsűri döntése alapján - Kukorelly Endre jóval komorabb, de nem kevésbé szabadszájú Arany-átirata nyerte, amit itt lehet meghallgatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.