Varró Dániel bravúros verset írt „ész és fasz” örök vitájáról

„Idetartozik még, hogy a magyar nyelv e tekintetben másképp viselkedik, mint Shakespeare vagy Rabelais nyelve. 

Arany János erotikus írói vesszejét egy titokzsebben tartotta, nem volt nyilvános. 

A magyar nyelv szemérmesebb, olykor prűdebb, mint az említettek. Ez esély is, nyűg is” - mondta volt csodálatos előadásában Esterházy Péter.

A Litera irodalmi portál az Arany-emlékév örömére kiírt egy pályázatot, amivel talán ezen a legendás prűdségen is változtatni szeretett volna. Az ötlet onnan származik, hogy a nem egészen alaptalan, de nem is bizonyítható hiedelem szerint Arany írt ugyan erotikus verseket, de ezeket az örökösei szemérmességből nem akarták kiadni, később pedig a kéziratok tönkrementek. A Litera ezért felkért egy csokornyi szerzőt Arany „megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása".

Varró Dániel pályaműve az „Ész és fasz vitája” címet viseli, és pontosan erről is szól: az ész perlekedik a fasszal, hogy a végén aztán a kéz zárja le a vitát. Az Arany János stílusjegyeit ügyesen alkalmazó verset a díjátadón mondta el a szerző, a közönség orgiaszerű vihogásaitól kísérve.

A Litera díját egyébként - a diákzsűri döntése alapján - Kukorelly Endre jóval komorabb, de nem kevésbé szabadszájú Arany-átirata nyerte, amit itt lehet meghallgatni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.