Együttérzőbbek vagyunk a kutyákkal, mint az emberekkel

2017 november 2., csütörtök 20:53
102
Fotó: RPD / süsü / 444

256 egyetemista bevonásával folytattak le vizsgálatot a bostoni Northeastern University kutatói és arra jutottak, hogy az emberek gyakran több empátiával viseltetnek a kutyák, mint embertársaik iránt. 

A kutatás azt igyekezett felmérni, vajon az állatok kínzásáról, kimúlásáról vagy az emberek megpróbáltatásairól, haláláról szóló hírek zaklatják-e fel inkább az embereket. 

A felmérésben olyan elképzelt helyzeteket modelleztek, amiben valaki minden előzmény nélkül baseballütővel támad egy csecsemőre, egy 30 éves emberre, egy kölyökkutyára, vagy egy felnőtt kutyára. A fiktív sztori szerint az áldozat lábát törte, sérüléseket szenvedett és eszméletét vesztette. A hallgatóknak ezután meg kellett határozniuk, hogy melyik áldozattal milyen mélységig éreznek együtt. 

Az eredmények azt mutatták, hogy az embereket az zaklatta fel legkevésbé, ha egy felnőtt embert ért bántalmazás. Mind a megtámadott kisgyerekkel, a felnőtt vagy a kölyökkutyával sokkal együttérzőbbek voltak. Gyakorlatilag egyedül akkor kaptak a felnőttek magasabb empátia-pontszámot a kutyáknál, ha a modellezés szerint az érintett családjához tartoztak. 

Az elemzés szerint az alanyok eleve kis kedvencként, vagy a gyerekek mellett élő családtagként tekintettek az állatokra. A kutatók szerint a pszichológiája az állatok iránt érzett szimpátiának a az emberek felé való kiszolgáltatottságukkal lehet összefüggésben. Szignifikáns volt még, nem meglepő módon, az életkor, mind az embereknél mind az állatoknál. (Telegraph via  Society & Animals)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt