Spanyol bíróság elé állnak a függetlenségpárti katalán vezetők

Összesen 15 katalán politikus áll bíróság elé Madridban csütörtökön miután a régió múlt pénteken kikiáltotta a függetlenségét. A helyi kormány miniszterei és a törvényhozás tagjai ellen zendülés a vád. Várhatóan nem jelenik meg a bíróság előtt Carles Puigdemont katalán miniszterelnök, aki a függetlenség kikiáltása után azonnal Brüsszelbe menekült a hazájából. Puigdemont és négy minisztere csak akkor térne vissza az országba, ha konkrétan meg nem határozott garanciákat kapnak a spanyol kormánytól.

A politikusok várhatóan tanúvallomást tesznek, a bíróság pedig ezek után eldönti, hogy letartóztatják-e őket. Ha Puigdemont tényleg nem megy el a perre, akkor ellene majdnem biztosan körözést adnak ki. Ez azért is fontos, mert ha körözik, biztosan nem indulhat a december 21-re kiírt előrehozott helyi választáson.

Közben a függetlenségpárti katalán politikai erők sem teljesen egységesek, eleve csak a jobbközép és szélsőjobb pártok támogatták az leszakadást Spanyolországtól, a helyi ellenzék tartózkodott a pénteki szavazáson, most pedig egyre többen hajlanak a tárgyalásos megoldásra az egyoldalú kiszakadás helyett. (Reuters)


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.