Az önkormányzat szerint nem igaz, hogy Kömlőn mindenki retteg a migránsoktól, de aki mégis, azt meg kell nyugtatni

POLITIKA
2017 november 03., 21:03
comments 181

Tegnap mi is megírtuk, hogy Kömlőn a halottak napja miatt a temetőbe érkező idegeneket, de még egy helyi lakost is migránsnak néztek, és ettől annyira megijedtek, hogy már gyújtogatásokról vizionáltak. A polgármesternek a Facebookon kellett nyugtatnia a kedélyeket, éjjel pedig rendkívüli járőrözésre indult a polgárőrökkel, nehogy baj legyen.

Ez tényleg durván hangzik, úgyhogy a hír végigment a teljes magyar médián, és a pártok is reagáltak: az ellenzék szerint a kormány gyűlöletkampánya, a KDNP szerint az ellenzéki média a felelős a történtekért. A helyi önkormányzatnak azonban láthatóan nem tetszett a felhajtás. Ma azt írták a Facebookon:

"Maradéktalanul elítéljük azt a lejárató kampányt, mely szerint pánik, félelem, vagy reszketés lett úrrá Kömlő község lakosságán!"

Kömlő fentről
photo_camera Kömlő fentről

Nem tagadják, hogy "valóban szükség volt a lakosság egy kisebb részének megnyugtatására", de arra kérik a médiát és a kommentelőket, hogy pár ember aggodalmát ne vetítsék ki a teljes lakosságra. A politikusok is megkapják a maguk ironikus mondatát: "Örülünk, hogy bizonyos politikai pártok megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni néhány ember félelméből, ahelyett, hogy valós érdekképviseletet nyújtanának az embereknek és a településeknek."

Az önkormányzat is arra utal, hogy az irracionális félelem a tévéből áradó rémhírek miatt lakulhatott ki egyesekben: "Sajnos a televízió vélemény- és tudatformáló hatására nem tudunk hatással lenni, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a köznyugalmat fenntartsuk, és a buta pletykák terjedését megállítsuk."

És felvetnek egy fontos szempontot, amiről ilyen formában általában kevés szó esik:

"Bizonyára minden településen élnek olyan emberek, akik hiszékenyebbek, félősebbek, netán idős korukból fakadóan befolyásolhatóbbak. Velük is kell foglalkozni, és kötelességünk az ő megnyugtatásuk is."

Napközben az ATV is forgatott Kömlőn, a riporter még azzal is megpróbálkozott, hogy migránsnak tűnjön, kevés sikerrel. Az viszont kiderült a nyilatkozatokból, hogy bár többen félnek a környékre még véletlenül se tévedő migránsoktól, de egyrészt közel sem mindenki, másrészt aki igen, az sem pánikol.

Túró Tamás polgármester a tavalyi Hősök Napján
photo_camera Túró Tamás polgármester a tavalyi Hősök Napján Forrás: Facebook/Kömlő Község

Hasonló a tanulsága annak az interjúnak is, amit Túró Tamás polgármesterrel - a 444 régi jó ismerősével - készített a 24.hu, benne a következő kézdezz-felekkel:

Hát akkor mi a baj?

Amit minden nap a tévében látnak. Ez ragad meg bennük. Aztán amikor egy ilyen tévhitet valaki elindít, akkor ez jön elő a fejükben. Nézze, ez nem egy igazi veszély itt, aztán mégis ezt mondja a tévé egész nap.

Mármint a migránsok?

Én akkor se éreznék veszélyt, ha eggyel találkoznék egyszer. De a mi falunk elég messze van a határoktól, szóval eddig se volt itt senki, aztán ezután se lesz.

És ha mégis?

Ugyan! Akkor se történne semmi!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.