Az önkormányzat szerint nem igaz, hogy Kömlőn mindenki retteg a migránsoktól, de aki mégis, azt meg kell nyugtatni

Tegnap mi is megírtuk, hogy Kömlőn a halottak napja miatt a temetőbe érkező idegeneket, de még egy helyi lakost is migránsnak néztek, és ettől annyira megijedtek, hogy már gyújtogatásokról vizionáltak. A polgármesternek a Facebookon kellett nyugtatnia a kedélyeket, éjjel pedig rendkívüli járőrözésre indult a polgárőrökkel, nehogy baj legyen.

Ez tényleg durván hangzik, úgyhogy a hír végigment a teljes magyar médián, és a pártok is reagáltak: az ellenzék szerint a kormány gyűlöletkampánya, a KDNP szerint az ellenzéki média a felelős a történtekért. A helyi önkormányzatnak azonban láthatóan nem tetszett a felhajtás. Ma azt írták a Facebookon:  

"Maradéktalanul elítéljük azt a lejárató kampányt, mely szerint pánik, félelem, vagy reszketés lett úrrá Kömlő község lakosságán!"

Kömlő fentről

Nem tagadják, hogy "valóban szükség volt a lakosság egy kisebb részének megnyugtatására", de arra kérik a médiát és a kommentelőket, hogy pár ember aggodalmát ne vetítsék ki a teljes lakosságra. A politikusok is megkapják a maguk ironikus mondatát: "Örülünk, hogy bizonyos politikai pártok megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni néhány ember félelméből, ahelyett, hogy valós érdekképviseletet nyújtanának az embereknek és a településeknek."

Az önkormányzat is arra utal, hogy az irracionális félelem a tévéből áradó rémhírek miatt lakulhatott ki egyesekben: "Sajnos a televízió vélemény- és tudatformáló hatására nem tudunk hatással lenni, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a köznyugalmat fenntartsuk, és a buta pletykák terjedését megállítsuk."

És felvetnek egy fontos szempontot, amiről ilyen formában általában kevés szó esik:

"Bizonyára minden településen élnek olyan emberek, akik hiszékenyebbek, félősebbek, netán idős korukból fakadóan befolyásolhatóbbak. Velük is kell foglalkozni, és kötelességünk az ő megnyugtatásuk is."

Napközben az ATV is forgatott Kömlőn, a riporter még azzal is megpróbálkozott, hogy migránsnak tűnjön, kevés sikerrel. Az viszont kiderült a nyilatkozatokból, hogy bár többen félnek a környékre még véletlenül se tévedő migránsoktól, de egyrészt közel sem mindenki, másrészt aki igen, az sem pánikol.

Túró Tamás polgármester a tavalyi Hősök NapjánForrás: Facebook/Kömlő Község

Hasonló a tanulsága annak az interjúnak is, amit Túró Tamás polgármesterrel - a 444 régi jó ismerősével - készített a 24.hu, benne a következő kézdezz-felekkel:

Hát akkor mi a baj?

Amit minden nap a tévében látnak. Ez ragad meg bennük. Aztán amikor egy ilyen tévhitet valaki elindít, akkor ez jön elő a fejükben. Nézze, ez nem egy igazi veszély itt, aztán mégis ezt mondja a tévé egész nap.

Mármint a migránsok?

Én akkor se éreznék veszélyt, ha eggyel találkoznék egyszer. De a mi falunk elég messze van a határoktól, szóval eddig se volt itt senki, aztán ezután se lesz.

És ha mégis?

Ugyan! Akkor se történne semmi!