Az önkormányzat szerint nem igaz, hogy Kömlőn mindenki retteg a migránsoktól, de aki mégis, azt meg kell nyugtatni

2017 november 3., péntek 21:03
183

Tegnap mi is megírtuk, hogy Kömlőn a halottak napja miatt a temetőbe érkező idegeneket, de még egy helyi lakost is migránsnak néztek, és ettől annyira megijedtek, hogy már gyújtogatásokról vizionáltak. A polgármesternek a Facebookon kellett nyugtatnia a kedélyeket, éjjel pedig rendkívüli járőrözésre indult a polgárőrökkel, nehogy baj legyen.

Ez tényleg durván hangzik, úgyhogy a hír végigment a teljes magyar médián, és a pártok is reagáltak: az ellenzék szerint a kormány gyűlöletkampánya, a KDNP szerint az ellenzéki média a felelős a történtekért. A helyi önkormányzatnak azonban láthatóan nem tetszett a felhajtás. Ma azt írták a Facebookon:  

"Maradéktalanul elítéljük azt a lejárató kampányt, mely szerint pánik, félelem, vagy reszketés lett úrrá Kömlő község lakosságán!"

Kömlő fentről

Nem tagadják, hogy "valóban szükség volt a lakosság egy kisebb részének megnyugtatására", de arra kérik a médiát és a kommentelőket, hogy pár ember aggodalmát ne vetítsék ki a teljes lakosságra. A politikusok is megkapják a maguk ironikus mondatát: "Örülünk, hogy bizonyos politikai pártok megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni néhány ember félelméből, ahelyett, hogy valós érdekképviseletet nyújtanának az embereknek és a településeknek."

Az önkormányzat is arra utal, hogy az irracionális félelem a tévéből áradó rémhírek miatt lakulhatott ki egyesekben: "Sajnos a televízió vélemény- és tudatformáló hatására nem tudunk hatással lenni, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a köznyugalmat fenntartsuk, és a buta pletykák terjedését megállítsuk."

És felvetnek egy fontos szempontot, amiről ilyen formában általában kevés szó esik:

"Bizonyára minden településen élnek olyan emberek, akik hiszékenyebbek, félősebbek, netán idős korukból fakadóan befolyásolhatóbbak. Velük is kell foglalkozni, és kötelességünk az ő megnyugtatásuk is."

Napközben az ATV is forgatott Kömlőn, a riporter még azzal is megpróbálkozott, hogy migránsnak tűnjön, kevés sikerrel. Az viszont kiderült a nyilatkozatokból, hogy bár többen félnek a környékre még véletlenül se tévedő migránsoktól, de egyrészt közel sem mindenki, másrészt aki igen, az sem pánikol.

Túró Tamás polgármester a tavalyi Hősök Napján Forrás: Facebook/Kömlő Község

Hasonló a tanulsága annak az interjúnak is, amit Túró Tamás polgármesterrel - a 444 régi jó ismerősével - készített a 24.hu, benne a következő kézdezz-felekkel:

Hát akkor mi a baj?

Amit minden nap a tévében látnak. Ez ragad meg bennük. Aztán amikor egy ilyen tévhitet valaki elindít, akkor ez jön elő a fejükben. Nézze, ez nem egy igazi veszély itt, aztán mégis ezt mondja a tévé egész nap.

Mármint a migránsok?

Én akkor se éreznék veszélyt, ha eggyel találkoznék egyszer. De a mi falunk elég messze van a határoktól, szóval eddig se volt itt senki, aztán ezután se lesz.

És ha mégis?

Ugyan! Akkor se történne semmi!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt