Geert Wilders „iszlám szafarit” akart rendezni Brüsszelben, de lemondott a túráról

külföld
2017 november 03., 13:34
comments 226

Nem látogat el a brüsszeli Molenbeek negyedbe és nem tartja meg az „iszlám szafari” címmel péntekre meghirdetett gyűlését Geert Wilders. A bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője ezt a brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be, biztonsági okokkal indokolva a döntését. Azt mondta, nem akar semmilyen rendelkezést megsérteni.

photo_camera Fotó: Aris Oikonomou / SOOC / AFP

A bevándorlásellenes politikus erőszakmentes és demokratikus ellenállást hirdetett, és azt ígérte, a jövőben tüntetéseket tervez Hollandia és Belgium területén az iszlamizálódás ellen.

„Nem fogadható el, hogy egyes városrészek nem látogathatók parlamenti képviselők számára. A letartóztatással való fenyegetés pedig teljesen elfogadhatatlan”

– mondta Wilders, aki a hivatalos brüsszeli találkozói után visszatér Hollandiába. Azt ígérte, meg fogja hívni a brüsszeli vendéglátóját, Filip Dewintert, a szélsőjobboldali irányultságú, Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetőjét, akinek megmutatja a „muszlim szomszédságokat”, a „hollandiai kalifátust”.

Filip Dewinter a sajtótájékoztatón bejelentette, péntek délután ellátogat a belga főváros és a brüsszeli városrész, Molenbeek közigazgatási határán található Sainctelette térre. „Megnézem, milyen mértékben alkalmazzák a tilalmat” – mondta. Azt ígérte, ügyvédekkel tanulmányozni fogja a Molenbeek polgármestere által csütörtökön kiadott és a belépési tilalomról szóló rendeletet, mivel szerinte sok érv szól a tilalom ellen. Megmozdulást is hirdet kedd estére Gent Rabot nevű kerületébe, ahol Flandria legnagyobb mecsete található.

Filip Dewinter tüntet a brüsszeli nagy mecset ellen október 12-én.
photo_camera Filip Dewinter tüntet a brüsszeli nagy mecset ellen október 12-én. Fotó: Luc Claessen / AFP

Csütörtökön Francoise Schepmans, a brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere rendeletben tiltotta meg, hogy Geert Wilders és Filip Dewinter pénteken gyűlést tartson a javarészt muzulmánok lakta városrészben. A rendelet szerint a polgármester a várható atrocitások elkerülése érdekében, a rend és a béke megőrzéséért semmilyen rendezvényt nem engedélyez. Közölték, hogy a rendőrség kész fellépni, ha a politikusok megpróbálnak bemenni a főleg muszlimok lakta városrészbe.

Geert Wilders holland és Filip Dewinter „iszlám szafari” címmel hirdetett nagygyűlést – ahogy fogalmaztak – „Európa dzsihadista fővárosába”, a kb. 98 százalékban muzulmán lakosú brüsszeli városrészbe. (A Brüsszel belvárosához közel első Molenbeeket a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják, mivel bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, és a szálak többek között Molenbeekbe vezettek.)

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán hollandiai betiltását követelő Wilders több halálos fenyegetést kapott már, ugyanis korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, ami szerinte a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság tavaly decemberben bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.