Kanada szankciókkal sújt 30 orosz állampolgárt, akiknek köze lehetett a Putyin ellen forduló könyvelő halálához

külföld
2017 november 03., 18:16
comments 47

Harminc orosz állampolgár ellen hozott szankciókat Kanada, mert a gyanú szerint közük volt az orosz rendőröket, hivatalnokokat, bankárokat és adóhatósági tisztviselőket korrupcióval megvádoló Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd és könyvelő 2009-ben tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halálához - közölte pénteken a kanadai külügyminisztérium.

Magnitszkij a koporsóban
photo_camera Magnyitszkij a sírban Forrás: AFP PHOTO / HERMITAGE CAPITAL MANAGEMENT

A kanadai kormány az intézkedéseket "a korrupt külföldi kormányok áldozatai" nevű, október közepén hatályba lépett jogszabály alapján hozta meg, amelyet az oroszok mellett Nicolás Maduro venezuelai elnök és tizennyolc venezuelai tisztségviselő, illetve dél-szudáni állampolgárok ellen alkalmazta. Az érintettek vagyonát befagyasztják és kitiltják őket Kanadából. 

A kanadai eljárás erősen hasonlít az Obama-kormányzat által megalkotott Magnyitszkij-törvényre, amely orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett. Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához, de Washington 2016-ban kiterjesztette az eredetileg Oroszországra korlátozott jogszabály hatáskörét.

Magnyitszkij 2009-ben "tisztázatlan körülmények között" halt meg a börtönben, ahová azért zárták, mert korrupcióval vádolta Putyin kormányát. A tragikus eseményeknek ezzel nem értek véget, idén márciusban például Magnyitszkij ügyvédje zuhant ki egy ablakon.

2017 március 22., 19:32
Kipottyant egy ügyvéd az ablakon

A különös oroszországi baleset áldozata egy rejtélyes körülmények között meghalt ügyvéd családját képviselte, és egy orosz cég ellen tanúskodott volna egy amerikai eljárásban.

link Forrás

Az ottawai orosz nagykövetség sajtófőnöke a kanadai törvényt úgy értékelte, hogy az "nyílt beavatkozás Oroszország belügyeibe", korábban Moszkva válaszcsapásokkal fenyegetőzött.

(MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.