Senki sem vitte orvoshoz a Sanghajban meghalt 14 éves orosz modellt

külföld
2017 november 05., 06:55
comments 257

Az Urál hegységből, Perm városából származott az a 14 éves orosz modell, aki múlt pénteken, váratlanul, Sanghajban halt meg. Vlada Dzyuba pár nappal korábban még telefonon beszélt az édesanyjával, akinek arra panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, nagyon kimerült, és csak aludni szeretne. Anyja könyörgött neki, hogy menjen orvoshoz, és vegyen be egy aszpirint, de azt nem tudhatta, mennyire súlyos a kislány állapota.

Vlada Dzyuba halála most rávilágított arra, milyen sok kelet-európai, köztük orosz, és a szovjet utódállamokból érkező gyerek dolgozik Kínában ellenőrizetlen körülmények között.

Halálának oka és pontos körülményei egyelőre nem ismertek. Az első hírek még arról szóltak, Dzyuba egy divatbemutató után esett össze, azonnal kórházba vitték, de másnap meghalt, viszont a New York Times arra hívja fel a figyelmet, hogy a sanghaji divathét már október 18-án véget ért, a kislány viszont csak október 25-én került kórházba. 

A boncolás eredményei még nem ismertek, orosz hírügynökségek arról írnak, tüdőgyulladása szövődményei okozhatták a halálát, de a New York Times - a RIA Novosti értesüléseire hivatkozva - a sanghaji orosz konzulátus munkatársát, Andrej Kulikovot idézi, aki úgy nyilatkozott, szepszis és idegrendszeri fertőzés következményeként mondták fel a kislány szervei a szolgálatot.

photo_camera Fotó: Zhu jiahao/Imaginechina

Már az orosz hatóságok is vizsgálják Dzyuba halálát, bejelentették, ügyében bűnügyi nyomozást indítottak. A gyanú szerint a kínai modellügynökség, mely képviselte, nem intézte el a betegségbiztosítását, holott törvény kötelezné őket rá, és bár dolguk lett volna, nem gondoskodtak a kislány kezeléséről. A 16 év alattiak foglalkoztatását a divatiparban Európa nagy részén és az Egyesült Államokban korlátozzák vagy tiltják, de Kínában kihasználják azt a lehetőséget, hogy ha kulturális, művészeti vagy sporttevékenységről van szó, akkor megengedett 16 év alattiak foglalkoztatása is. Orosz lapok szerint nem ritka, hogy a kelet-európai modelleket akár napi 12 órában dolgoztatják, ezt a kislány orosz ügynöke, Dimitrij Szmirnov, aki kínai szerződését is intézte, cáfolta. Szerinte a modell tragikus halálának nem volt köze a munkájához.

Dzyuba koráról is ellentétes hírek érkeztek: Anna Kunyecova, az orosz konföderáció gyermekjogi biztosa arra keresi a választ, hogy fordulhatott elő, hogy egy gyerek, aki még a 14. életévét sem töltötte be, egy külföldi országban találta magát egészségbiztosítás nélkül, míg orosz lapok - a családra hivatkozva - arról írnak, a kislány már majdnem 15 éves volt.

A kínai ügynökségek kimondottan vadásszák a kelet-európai lányokat, minél fiatalabbak, és minél fehérebbek, annál szívesebben látják őket a kifutón és fotózásokon. 

A kelet-európai lányok nemcsak Kínában, de úgy általában a divatvilágban is nagyon népszerűek, a legnagyobb ügynökségek minden évben komplett turnét tartanak a térségben, beutazzák Ukrajnát, de elmennek akár Szibériáig is, hogy megtalálják a legszebb, legkülönlegesebb karaktereket. Azok a lányok, akik túl fiatalok, Kínában kapnak munkát, és bár utóbbiban még a fizetés sem olyan jó, az olyan lányok, akik nagyon szegény régiókból jönnek, így is képesek ezzel segíteni családjaikat.

A kislány ügyében a kínai és az orosz hatóságok is nyomoznak, Anna Kunyecova pedig bejelentette, vizsgálni fogják, foglalkoztatnak-e még Kínában érvényes biztosítás nélkül dolgozó orosz kiskorúakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.