Szaúd-Arábiában 11 herceget vettek őrizetbe korrupció miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Pár órával a megalakulása után akcióba is lépett Szaúd-Arábia új, korrupcióellenes testülete, amelyet Mohamed bin Szalman herceg vezet. Az első körben 11 herceget, 4 hivatalban lévő minisztert és több tucat korábbi minisztert is őrizetbe vettek. Neveket egyelőre nem lehet tudni. Az új korrupcióellenes tanács elfogatóparancsot és utazási tilatmat is kiadhat. 

A New York Times szerint a szaúdi királyi család szombaton letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere. Al-Valíd irányítja a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak például a The Wall Street Journal című lapot is kiadó News Corpban, a Time Warner médiaipari amerikai óriásvállalatban, a Citigroup bankcsoportban, az Apple és a Twitter informatikai cégeknél és komoly részesedései vannak több más, jól ismert amerikai és európai vállalkozásban is. 

Al-Valíd és Orbán Viktor

Al-Valídnak 2014 júliusában Orbán Viktor adta át a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Parlamentben. A miniszterelnök akkor elmondta, hogy a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein.

Új idők

A BBC tudósítója szerint Mohamed herceg meg akarja erősíteni a hatalmát, miközben végrehajtja az országot átalakító reformprogramját. Nemrég azt is bejelentette, hogy Szaúd-Arábiának vissza kell térnie a mérsékelt iszlámhoz. 

Mohammed bin Szalman harcegFotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Nemrég a a Szaúdi Nemzeti Gárda és a haditengerészet vezetőjét is leváltották.  Mohamed herceg, aki egyben védelmi miniszter is, át akarja venni az irányítást a biztonsági erők felett. (BBC