Egy rejtélyes állam megvétózta, hogy a magyar korrupciókutatók is részt vegyenek egy korrupcióellenes konferencián

Mától rendezik Bécsben a világ talán legnagyobb korrupcióellenes rendezvényét. Ezen az ENSZ Korrupcióellenes Egyezményét aláíró államok képviselői vesznek részt, de ott lehetnek a korrupcióval foglalkozó civil szervezetek is.

A bécsi rendezvényen ott szeretett volna lenni a magyarországi korrupcióval talán legkomolyabban foglalkozó hazai civil szervezet, a K-Monitor is. Még a nyáron jelentkeztek is megfigyelőnek, leginkább azokon a programokon szerettek volna részt venni, amik a korrupció során eltulajdonított javak visszaszerzésével foglalkoztak.

A jelentkezés a K-Monitor szerint ilyen esekben puszta formalitás, ezért különösen meglepte őket, hogy az ENSZ bécsi civil irodája közölte velük, hogy a konferencián részvételük nem lehetséges, mert egy állami fél kifogást emelt ellene.

A K-Monitor írt az illetékes magyar Belügyminisztériumnak, ahonnét azt a választ kapták, hogy

„az Állandó Képviselettel, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Miniszterelnöki Kabinetirodával történt egyeztetést követően a konferencián történő részvételükkel kapcsolatos a megadott határidőig részünkről ellenvetés nem történt. Az üggyel, illetve a levelében említett, részvételüket ellenző állammal kapcsolatos egyéb információval nem rendelkezünk.”

Ennek ellenére a K-Monitor szerint ők több forrásból is úgy értesültek, hogy igenis a magyar kormány emelt kifogást a részvételük ellen. Most a konferencia szervezőinél próbálkoznak tovább.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.