Irak példát vett Spanyolországról

Az iraki legfelsőbb bíróság szerint az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem. A hétfői ítéltó arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére szeptember végén népszavazást írt ki az autonóm Kurdisztán elszakadásáról, és a szavazatukat leadók túlnyomó többsége meg is szavazta azt.

Ünneplő kurdok a szeptember 25-i népszavazás után.Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Az iraki legfelsőbb bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy "vessen véget az alkotmány félreértelmezésének", és erősítse meg az ország egységét.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét. (via MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.