Irak példát vett Spanyolországról

külföld
2017 november 06., 11:08
comments 39

Az iraki legfelsőbb bíróság szerint az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem. A hétfői ítéltó arra reagált, hogy a kurd regionális vezetés Bagdad tiltakozása ellenére szeptember végén népszavazást írt ki az autonóm Kurdisztán elszakadásáról, és a szavazatukat leadók túlnyomó többsége meg is szavazta azt.

Ünneplő kurdok a szeptember 25-i népszavazás után.
photo_camera Ünneplő kurdok a szeptember 25-i népszavazás után. Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Az iraki legfelsőbb bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy "vessen véget az alkotmány félreértelmezésének", és erősítse meg az ország egységét.

A szeptember 25-én, Bagdad tiltakozása ellenére megrendezett kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta Kurdisztán és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők október közepén néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük Kirkuk olajban gazdag térségét. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.