Szabadon engedte a belga bíróság az önmagát feladó katalán elnököt

külföld
2017 november 06., 05:55
comments 125

Tízórás kihallgatás után szabadon távozhatott a belga bíróságról Carles Puigdemont volt katalán elnök és a négy minisztere, akik vasárnap adták fel magukat Brüsszelben, miután a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsota adtak ki ellenük. 

Carles Puigdemont kihallgatása Belgiumban
photo_camera Carles Puigdemont kihallgatása Belgiumban Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

A belga bíróság ugyanakkor kikötötte, hogy külön engedély nélkül nem hagyhatják el az országot, és részletesen be kell számolniuk arról, hol tartózkodnak.  Puigdemontéknak 15 napon kell megjelenniük a belga bíróság előtt, és ha nem fellebbeznek, Belgiumnak 60 napon belül ki kell adnia őket Spanyolországnak. 

A katalán vezetőket Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolták meg, miután a régió vezetése az október eleji népszavazás után egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

Puigdemont azután menekült Belgiumba, hogy a spanyol kormány közvetlen irányítás alá vonta Katalóniát. A katalán politikus azt mondta, addig nem tér vissza Spanyolországba, amíg nem biztosítják, hogy ott tisztességes eljárásban lehet része. 

Puigdemont pártja, a PDeCAT szerint azzal, hogy a politikus feladta magát a belga bíróságon, bebizonyította, hogy nem akar kibújnia jogi eljárás alól, ugyanakkor ragaszkodik a pártatlan eljáráshoz, ami Belgiumban biztosított, Spanyolországban viszont erősen kétséges. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.