Szabadon engedte a belga bíróság az önmagát feladó katalán elnököt

Tízórás kihallgatás után szabadon távozhatott a belga bíróságról Carles Puigdemont volt katalán elnök és a négy minisztere, akik vasárnap adták fel magukat Brüsszelben, miután a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsota adtak ki ellenük. 

Carles Puigdemont kihallgatása BelgiumbanFotó: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

A belga bíróság ugyanakkor kikötötte, hogy külön engedély nélkül nem hagyhatják el az országot, és részletesen be kell számolniuk arról, hol tartózkodnak.  Puigdemontéknak 15 napon kell megjelenniük a belga bíróság előtt, és ha nem fellebbeznek, Belgiumnak 60 napon belül ki kell adnia őket Spanyolországnak. 

A katalán vezetőket Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolták meg, miután a régió vezetése az október eleji népszavazás után egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét.

Puigdemont azután menekült Belgiumba, hogy a spanyol kormány közvetlen irányítás alá vonta Katalóniát. A katalán politikus azt mondta, addig nem tér vissza Spanyolországba, amíg nem biztosítják, hogy ott tisztességes eljárásban lehet része. 

Puigdemont pártja, a PDeCAT szerint azzal, hogy a politikus feladta magát a belga bíróságon, bebizonyította, hogy nem akar kibújnia jogi eljárás alól, ugyanakkor ragaszkodik a pártatlan eljáráshoz, ami Belgiumban biztosított, Spanyolországban viszont erősen kétséges. (BBC)