A Hezbollah szerint Szaúd-Arábia fogva tartja a lemondott libanoni kormányfőt

Szaád al-Hariri 2016. december 20-án, miniszterelnöki kinevezése után.Fotó: Ratib Al Safadi/Anadolu Agency

Egyre kacifántosabbá válik a hétvége egyik legfurább történése, a libanoni kormányfő, Szaád al-Hariri váratlan lemondása. Hariri, aki hazája legbefolyásosabb szunnita politikusa pénteken az Egyesült Arab Emírségek érintésével Rijádba utazott, ahol a hétvégén teljesen váratlanul bejelentette lemondását, ezzel azonnal kormányválságot robbantva ki.

Ebbe a helyzetbe kavart most bele a Hezbollah egyik lapja, az al-Akbar, amely szerint Haririt már pénteken, érkezésekor őrizetbe vették a szaúdiak. Szaúd-Arábia ezt vehemensen tagadja, szerintük a vád "nonszensz", Hariri pedig bármikor szabadon távozhat.

A helyzet megértéséhez feltétlenül tudni szükséges, hogy a Hezbollah a legnagyobb siíta párt és Irán kliense, míg Hariri a szunnita szaúdiak embere - még ha amúgy egészen most hétvégéig koalíciós partnerek is voltak. Irán és Szaúd-Arábia évek óta proxyháborúkban próbálja eldönteni, hogy melyikük a regionális nagyhatalom. A jemeni konfliktus tisztán ilyen háború, de a Bahrein elleni arab bojkott, illetve a szíriai háború is része ezeknek az összecsapásoknak.

Hariri lemondásával most Libanonban is újra kiéleződhet a két ország rivalizálása. (Via Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.