A magyaroknál jobban senki nem szereti Donald Trumpot

külföld
2017 november 07., 18:54
comments 163

A magyar választó mindig képes meglepetést okozni. A Pew Research Center legutóbbi összehasonlító elemzéséből az derült ki, hogy a világon mi vágyunk a legjobban szakértői kormányra, egy újabb közvélemény-kutatási körben pedig szintén több kérdésben sikerült kiemelkedően teljesítenünk.

A Pew ezúttal tizenkét országban tett fel egy sor kérdést a transzatlanti kapcsolatokról és a világ nagy dolgairól. 

A felmérésben szerepelt az USA és Kanada, illetve Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország, Németország, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, no meg Magyarország és Lengyelország. Ezen felül szondáztak egy rakás szakértőt is, akiknek a válaszait összevetették az istenadta nép gondolataival.

A szakértői konszenzus és a népítélet többször egybeesik, abban például nagy az egyetértés, hogy a nyugati világot leginkább fenyegető jelenségek a klímaváltozás és a kibertámadások. Ezeket követi az orosz befolyás és az Iszlám Állam, amelyeknek viszont már eltér a megítélése: Putyint a szakértők, a terrorszervezetet a közvélemény tartja jóval veszélyesebbnek. Az iraki és szírai menekülteket, illetve az USA szerepét viszont az elemzők és az utca népe körében is csupán a kisebbség tartja nagy problémának. 

photo_camera Forrás: Pew Research

Nagy vonalakban megegyezik a térségre legnagyobb befolyással bíró három kormányfő megítélése is. Messze Merkelben bíznak a legtöbben: a szakértők 93 százaléka (!) és a közvélemény 61 százaléka. Putyinban némiképp meglepő módon a szakértők bíznak jobban (39 vs. 19 százalék), míg Trumpot 10-ből 9 szakértő és 10-ből 8 választó megbízhatatlannak tartja.

Nem úgy a magyarok! A kormány kezdeti üdvrivalgása mellett megválasztott elnök nálunk a legnépszerűbb. Az alábbi táblázatban például az látható, hogy mennyire bíznak meg benne az egyes országokban, és bizony a hazáján kívül mi és a lengyelek hiszünk a leginkább neki.

photo_camera Forrás: Pew Research

Még kiugróbbak az adatok annál a kérdésnél, hogy vajon javul-e Trump megválasztása után az adott ország és az USA kapcsolata. A legtöbb országban brutális többségben voltak azok, akik szerint romlani fog a helyzet, az optimisták csak és kizárólag nálunk voltak többségben. 

photo_camera Forrás: Pew Research

Szinte az összes trumpos kérdésben mi vezetjük vagy zárjuk a mezőnyt: például nálunk tartják a legtöbben alkalmas vagy karizmatikus elnöknek (39 és 58%), illetve azzal is rekordot állítottunk fel, hogy nálunk gondolják a legkevesebben, hogy Trump arrogáns (mindössze 66%), intoleráns (rongyos 50%) vagy veszélyes (szabad szemmel alig látható 42%).

A mindenhonnan áramló kormányzati retorika fényében azon sem kell megdöbbenni, hogy a migrációtól kiugróan sok magyar fél, az orosz befolyás miatt viszont az euroatlanti átlagnál jóval kevesebb embernek fáj a feje. Az viszont érdekes, hogy a kibertámadásokat messze nálunk gondolják a legkevesebben komoly veszélynek: mindössze a válaszadók 36 százaléka.

(Pew via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.