Harvey Weinstein izraeli exkémeket fogadott, hogy elhallgattassa a zaklatásairól szóló történeteket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vállalati hírszerzőket és izraeli exkémeket bérelt fel Harvey Weinstein még a zaklatási botránya kirobbanása előtt, hogy megpróbálja elhallgattatni nyilatkozó áldozatait és a témával foglalkozó újságírókat, írja a New Yorkerben a botrány egyik kirobbantója, Ronan Farrow, akit szintén megpróbált megkörnyékezni az egyik izraeli exkém, akit Weinstein bérelt fel.

A producer, akiről elsőként a New York Times írta meg, hogy több nő is szexuális zaklatással vádolja, 

már bőven a cikkek megjelenése előtt magántitkosszolgálatokat fogadott fel, hogy segítsenek eltussolni a történetet. 

Az egyik cég a Kroll, a világ egyik legnagyobb vállalati hírszerző cége volt, a másik a Black Cube, amely jellemzően az izraeli kémszolgálatok és a hadsereg volt hírszerzői közül toborozza munkatársait.

Több híres színésznőt is zaklatottFotó: -/AFP

Farrow-t magát is egy ilyen volt kém környékezte meg, miután a vádjait elsőként névvel vállaló Rose McGowan színésznőt már behálózta. A volt kém McGowannek Diana Filipként mutatkozott be, és azt állította, hogy egy londoni vagyonkezelő, a Reuben Capital munkatársa, aki a nők elleni diszkrimináció elleni kezdeményezésen dolgozik. Filip nagyon hajtotta a barátkozást, egyszer például azzal hívta fel McGowant, hogy találkozzanak Los Angelesben. McGowan azt felelte, hogy éppen New Yorkban van, de Filip egyből visszajelzett, hogy az is jó. Amikor McGowan a barátságos fecsegés közben elejtette, hogy beszélt Farrow-val, Filip az újságírónál is bejelentkezett.

Ugyanez a nő Ben Wallace-t, a New York a Weinstein-sztorin már 2016 szeptembere óta dolgozó újságíróját is megkereste, de neki már Annaként mutatkozott be. Farrow közben megtalálta „Anna” profilját a Black Cube oldalán, és el is küldte McGowannek és Wallace-nak. „Reuben Capital. Diana Filip. Mi a fasz???" - írta vissza McGowan. Wallace jobban megőrizte a hidegvérét, ő csak azt felelte, hogy „ez ő”.

A terjedelmes riportból még kiderül, hogy 

Weinstein saját munkatársait is megbízta a sztori eltussolásával, és még egy ügyvédet is felkért ugyanerre. 

Ez utóbbi pikantériája, hogy az ügyvéd, David Boies ezzel a megbízásával párhuzamosan a New York Times-t is képviselte más ügyekben. Boies ezt el is ismerte, bár azt tagadja, hogy ez érdekellentétet jelentene. Azt azért elismerte, hogy „nem szabadott volna olyan nyomozóirodákkal szerződnünk, akiket nem mi választottunk és irányítottunk”.

Harvey WeinsteinFotó: ROBYN BECK/AFP

A Weinsteinnek dolgozó ipari- és exkémek Weinstein áldozatai közül McGowan mellett Annabella Sciorrát, Ambra Battilana Guiterrezt és Rosanna Arquette-t is megkörnyékezték. Sciorrát egy, a Black Cube alkalmazásában álló szabadúszó újságíró kereste, neki az volt a feladata, hogy kiderítse, beszélne-e az áldozat. Gutierreztől a Kroll próbálta begyűjteni elektronikus adathordozóit azután, hogy egyezségre jutott Weinsteinnel. Azért, hogy letöröljék a hangfelvételt, amelyen Weinstein beismeri a zaklatást. Arquette-ről adatokat gyűjtöttek.

Weinstein ezek alapján egyrészt folyamatosan próbált informálódni arról, hogy a zaklatásait feltárni próbáló újságírók hol tartanak a történet felderítésében, igyekezett kideríteni, hogy melyik áldozata hajlandó beszélni. Mindezt áldozatai megfélemlítésként élték meg, Sciorra például azt mondta, hogy „rettegtem, hogy megtalálhat”, McGowanen pedig eluralkodott a paranoia, miután megtudta, hogy kémekkel figyelik. (Via The New Yorker)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.