Lehet népszavazni a civiltörvényről

politika
2017 november 07., 11:10
comments 186

A Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-i határozatát, és hitelesítette Kádár Barnabás a civiltörvény visszavonását kezdeményező népszavazási kérdését. A Kúria végzése jogerős.

A Nemzeti Választási bizottság a nyáron azzal utasította vissza a kérdés hitelesítsését, hogy az nem felel meg az egyértelműség követelményének. A kérdés amúgy így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?" Kérem minden olvasónkat, aki ezt akármiért képes félreérteni, hogy kommentben részletes indoklással fejtse ki, mit értett másképp.

Az NVB szerint amúgy az adhat okot félreértésre, hogy a törvény álságosan a pénzmosás megakadályozására hivatkozik a preambulumában, az NVB szerint pedig a választók számára nem következik egyértelműen, hogy valójában egy pénzmosás elleni törvényről szavaznak, hiszen valójában nem is arról szavaznának.

A Kúria szerint a kérdés egyértelmű, mert nincs olyan tényleges következménye, amely a kérdés feltevése alapján rejtve maradna a választópolgár előtt. A kúria döntése alapján elvben megkezdhetik az aláírások gyűjtését a tárgyban. (Via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.