Lehet népszavazni a civiltörvényről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Kúria felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-i határozatát, és hitelesítette Kádár Barnabás a civiltörvény visszavonását kezdeményező népszavazási kérdését. A Kúria végzése jogerős.

A Nemzeti Választási bizottság a nyáron azzal utasította vissza a kérdés hitelesítsését, hogy az nem felel meg az egyértelműség követelményének. A kérdés amúgy így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?" Kérem minden olvasónkat, aki ezt akármiért képes félreérteni, hogy kommentben részletes indoklással fejtse ki, mit értett másképp.

Az NVB szerint amúgy az adhat okot félreértésre, hogy a törvény álságosan a pénzmosás megakadályozására hivatkozik a preambulumában, az NVB szerint pedig a választók számára nem következik egyértelműen, hogy valójában egy pénzmosás elleni törvényről szavaznak, hiszen valójában nem is arról szavaznának.

A Kúria szerint a kérdés egyértelmű, mert nincs olyan tényleges következménye, amely a kérdés feltevése alapján rejtve maradna a választópolgár előtt. A kúria döntése alapján elvben megkezdhetik az aláírások gyűjtését a tárgyban. (Via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.