A juhok felismerik Obamát és Emma Watsont

tudomány
2017 november 8., 8:05
comments 55

A Cambridge-i Egyetem kutatói meg tudták tanítani a juhokat arra, hogy azonosítsák Barack Obama volt amerikai elnök, Jake Gyllenhaal és Emma Watson színészek, valamint Fiona Bruce BBC-hírolvasó portréját. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a juhok arcfelismerő képessége a főemlősökéhez hasonló - olvasható a Open Biology című szaklapban.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a juhok képesek más, már megismert juhokat és a velük foglalkozó embert azonosítani. "Arra voltunk kíváncsiak, meg tudjuk-e tanítani a juhoknak, hogy fotóról ismerjenek fel egy arcot, vagyis képesek-e kétdimenziós tárgy alapján egy embert felismerni" - mondta Jenny Morton, a tanulmány vezető szerzője.

Nyolc nőstény walesi hegyi juhot tanítottak meg arra, hogy a négy ismert ember fotóját megkülönböztessék olyan fotóktól, amelyeket korábban nem láttak. A tanításhoz és a feladatokhoz jutalomfalatokat használtak. 

Az állatoknak monitoron mutattak különböző portrékat, és az orrukkal kellett egy infravörös lámpát megnyomni, így juthattak a jutalomfalathoz. Miután megismertették őket a négy hírességgel, új feladat elé állították őket: azt vizsgálták, vajon akkor is pontosan azonosítják-e a megtanult arcokat, ha azokat más szögből mutatják nekik. Az eredmények szignifikánsan jobbak voltak a véletlenszerű találatnál. A következő lépés az lehet a kutatók szerint, hogy megvizsgálják, az emberi arc kifejezéseit is képesek-e azonosítani a bárányok.

A kísérlet nem csak vicces, de értelme is van. Morton és kutatótársai ugyanis azt remélik, hogy az eredményeket a szellemi leépüléssel is járó, örökletes betegség, a Huntington-kór gyógyítására fejlesztett szerek tesztelése során is fel tudják majd használni.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt