A magyarok 44 százaléka szerint hasznos a homeopátia

Egészségügy
2017 november 08., 05:57
comments 675

Ha van megosztó téma Magyarország, az egyértelműen a homepátia, ezt eddig is tudtuk, de most már adataink is vannak róla: a Medián a 444 megbízásából felmérte, és arra jutott, hogy 

a homepátia megítélése szinte pontosan kettéosztja a társadalmat.

  • A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. 
  • 41 százalékuk viszont azt mondja: a homeopátia sarlatánság, gyakorlatilag hatástalan és nem szabad hinni benne. 
  • A magyarok 15 százaléka pedig nem tudja, mit gondoljon a témáról.

Érezhetően nagy a véleménykülönbség férfiak és nők között. 

  • A homeopátia a férfiak 37, a nők 51 százaléka szerint hasznos. 
  • A férfiak 49, a nőknek viszont 35 százaléka szerint sarlatánság.

A Medián felmérése szerint az életkor viszont már nem ilyen fontos szempont, az összes korosztály nagyjából ugyanolyan arányban bízik ezekben a szerekben.

Iskolázottság alapján viszont van különbség. Egyrészt a magasabb iskolai végzettség határozottabb véleménnyel jár – a nyolc általánost végzettek 23, a diplomásoknak csak 7 százaléka nem tudja, mit gondol a kérdésről -, de ami érdekesebb:

a magasabban iskolázott válaszadók között többen hisznek a homeopátiában.

A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia.

Kiderült a felmérésből az is, hogy a válaszadók többségének nincs közvetlen tapasztalata a homeopátiás szerekről, és anélkül formált véleményt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja valaha szedett volna ilyen szereket. 22 százalék mondta azt, hogy ő vagy valamelyik családtagja próbált már homeopátiás szert, 5 százalék használ rendszeresen ilyeneket.

21 százalék tapasztalt olyat, hogy homeopátiás szert ajánlottak volna nekik orvosi rendelőben vagy patikában. Nőknek nagyobb arányban (25 százalék) ajánlottak már homeopátiás szereket, mint férfiaknak (19 százalék).

És hogy ítélik meg ezeket a szereket azok, akik rendszeresen használják? 58 százalékuk szerint néha működnek, néha nem. 35 százalékuk szerint mindig segítenek. 5 százalékuk szerint pedig sosem.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete nemrég közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázható. A Semmelweis Egyetemen pedig idén szeptemberben úgy döntöttek, nem indítják el többé a Bevezetés a homeopátiába tantárgyat.

UPDATE: A módszertan kimaradt, most pótoljuk. A felmérést 2017. október második felében készítette a Medián, 1200 fős országos reprezentatív minta személyes megkérdezésével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.