A magyarok 44 százaléka szerint hasznos a homeopátia

Ha van megosztó téma Magyarország, az egyértelműen a homepátia, ezt eddig is tudtuk, de most már adataink is vannak róla: a Medián a 444 megbízásából felmérte, és arra jutott, hogy 

a homepátia megítélése szinte pontosan kettéosztja a társadalmat.

  • A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. 
  • 41 százalékuk viszont azt mondja: a homeopátia sarlatánság, gyakorlatilag hatástalan és nem szabad hinni benne. 
  • A magyarok 15 százaléka pedig nem tudja, mit gondoljon a témáról.

Érezhetően nagy a véleménykülönbség férfiak és nők között. 

  • A homeopátia a férfiak 37, a nők 51 százaléka szerint hasznos. 
  • A férfiak 49, a nőknek viszont 35 százaléka szerint sarlatánság.

A Medián felmérése szerint az életkor viszont már nem ilyen fontos szempont, az összes korosztály nagyjából ugyanolyan arányban bízik ezekben a szerekben.

Iskolázottság alapján viszont van különbség. Egyrészt a magasabb iskolai végzettség határozottabb véleménnyel jár – a nyolc általánost végzettek 23, a diplomásoknak csak 7 százaléka nem tudja, mit gondol a kérdésről -, de ami érdekesebb:

a magasabban iskolázott válaszadók között többen hisznek a homeopátiában.

A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia.

Kiderült a felmérésből az is, hogy a válaszadók többségének nincs közvetlen tapasztalata a homeopátiás szerekről, és anélkül formált véleményt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja valaha szedett volna ilyen szereket. 22 százalék mondta azt, hogy ő vagy valamelyik családtagja próbált már homeopátiás szert, 5 százalék használ rendszeresen ilyeneket.

21 százalék tapasztalt olyat, hogy homeopátiás szert ajánlottak volna nekik orvosi rendelőben vagy patikában. Nőknek nagyobb arányban (25 százalék) ajánlottak már homeopátiás szereket, mint férfiaknak (19 százalék).

És hogy ítélik meg ezeket a szereket azok, akik rendszeresen használják? 58 százalékuk szerint néha működnek, néha nem. 35 százalékuk szerint mindig segítenek. 5 százalékuk szerint pedig sosem.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete nemrég közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázható. A Semmelweis Egyetemen pedig idén szeptemberben úgy döntöttek, nem indítják el többé a Bevezetés a homeopátiába tantárgyat.

UPDATE: A módszertan kimaradt, most pótoljuk. A felmérést 2017. október második felében készítette a Medián, 1200 fős országos reprezentatív minta személyes megkérdezésével.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.