Majdnem 20 ezer bevándorló kaphat letelepedési engedélyt a kormányközeli offshore cégeken keresztül

2017 november 8., szerda 9:11
158

Több hónapnyi titkolózás után a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) megosztott egy adatmorzsát Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselővel - írja a Magyar Nemzet. A politikus közérdekűadat-igénylésére válaszolva a BMH közölte, hogy eddig

6211 külföldi kapott letelepedési engedélyt a kötvényprogramon keresztül. 

Rogán minisztériuma egészen rendhagyó módon kommunikál a kötvényprogramról, de a BMH se annyira közlékeny, például azt most sem közölte, hogy hányan kaptak engedélyt családegyesítés útján. Demeter Márta korábbi adatigényléséből annyi tudható, hogy 10 ezren már megkapták, de 3600 külföldi családtag sorsa kérdéses. Ez azt jelenti, hogy ha mindenki sikerrel jár, akkor összesen 19 ezer bevándorlónak ad letelepedési engedélyt a kormány, "vagyis 14-szer többnek, mint amennyit – 1294 fő – az Európai Bizottság kért Magyarországtól az uniós szolidaritás jegyében".

Orbán és Rogán október 23-án Fotó: botost/444.hu

A lap megjegyzi, hogy családegyesítés a nemzetközi szokásjog szerint a házastársra és a kiskorú gyermekekre vonatkozik, de

a kötvényprogramban a magyar kormány ezt kiterjesztette a nem egy háztartásban élő, nagykorú gyerekekre, sőt a nagyszülőkre is.

Ez azt jelenti, hogy egy 300 ezer eurós kötvény vásárlásával akár nyolc ember is.

A Magyar Nemzet összesítése szerint a kötvényprogramot bonyolító, kormányközelinek tartott offshore cégek 145,9 milliárd forint bevételre tettek szert, míg  Habony Árpád és a letelepedési programot kezdeményező Rogán Antal minisztériumának ügyvédje, Kosik Kristóf irodája 9,6 milliárd forintnyi nyereséget könyvelhetett el.

Orbán Viktor és Varga Mihály is úgy nyilatkozott korábban, hogy hazánk csak nyert a letelepedési programmal. A Magyar Nemzet szerint a program első két évében tényleg nyert a költségvetés, de miután két százalék alá került a piaci hozam és életbe lépett a kétszázalékos fix kamat, már vesztett a letelepedési kötvényeken. Csak idén 16,4 milliárd forintot vesztett a költségvetés a kötvényprogramon, ami a lap szerint felveti a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját. (Via Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt