Az RT külföldi ügynökként regisztrálja magát Washingtonban

Engedve Washington nyomásának, regisztrálja magát külföldi ügynökként az orosz RT televízió amerikai részlege az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője.

A Nyugaton gyakran propagandamédiaként emlegetett RT csütörtökön jelentette, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma felszólította a külföldre sugárzó orosz hírtelevíziót: jövő hét hétfőig regisztrálja magát külföldi ügynökként. Az amerikai tárca egyelőre nem kommentálta az RT bejelentését.

Szimonjan azt mondta, hogy ha a médiavállalat ellenszegül az amerikai hatóságok követelésének, letartóztathatják az RT amerikai irodájának igazgatóját, és befagyaszthatják a cég amerikai bankszámláit.

A főszerkesztő hozzátette, a hírtelevízió így "kénytelen" magát külföldi ügynökként regisztrálni, de kategorikusan elutasítja az amerikai hatóságok követelését, és bíróságra viszi az ügyet.

Különböző szervezetek külföldi ügynökként történő regisztrációja Oroszországban kapott kifejezetten nagy figyelmet. Ott 2012 óta mintegy 150 civil szervezetet minősítettek "külföldi ügynöknek", miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az ezt lehetővé tevő törvényt. A jogszabály kötelez minden, külföldi finanszírozásban részesülő, politikai tevékenységet folyató nem kormányszervezetet (NGO), hogy kérje külföldi ügynökként történő bejegyzését, és minden nyilvános közleményében vagy tevékenységében ilyen minőségében tüntesse fel magát. Ennek megtagadását pénzbírsággal sújthatták az orosz hatóságok. 2015-ben lépett hatályba az a törvény, amely lehetővé tette szervezetek nemkívánatosnak történő minősítését. A nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolt jogszabály értelmében az ennek minősített szervezetek működését betilthatják, vezetőiket közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják.

Az amerikai ügynöktörvény 1966-os módosítása leszűkítette a külföldi ügynök fogalmat, és megszabta, hogy csakis akkor lehet egy személyt vagy szervezetet külföldi ügynökként bejegyezni, ha a kormány bizonyítja: az adott személy vagy szervezet külföldi hatalmak érdekében vagy megbízásából politikai tevékenységet folytat. A Kreml által finanszírozott RT esetében ez kevéssé meglepő felvetés persze. (via MTI, RT)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.