Az RT külföldi ügynökként regisztrálja magát Washingtonban

külföld
2017 november 09., 19:04
comments 23

Engedve Washington nyomásának, regisztrálja magát külföldi ügynökként az orosz RT televízió amerikai részlege az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője.

A Nyugaton gyakran propagandamédiaként emlegetett RT csütörtökön jelentette, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma felszólította a külföldre sugárzó orosz hírtelevíziót: jövő hét hétfőig regisztrálja magát külföldi ügynökként. Az amerikai tárca egyelőre nem kommentálta az RT bejelentését.

Szimonjan azt mondta, hogy ha a médiavállalat ellenszegül az amerikai hatóságok követelésének, letartóztathatják az RT amerikai irodájának igazgatóját, és befagyaszthatják a cég amerikai bankszámláit.

A főszerkesztő hozzátette, a hírtelevízió így "kénytelen" magát külföldi ügynökként regisztrálni, de kategorikusan elutasítja az amerikai hatóságok követelését, és bíróságra viszi az ügyet.

Különböző szervezetek külföldi ügynökként történő regisztrációja Oroszországban kapott kifejezetten nagy figyelmet. Ott 2012 óta mintegy 150 civil szervezetet minősítettek "külföldi ügynöknek", miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az ezt lehetővé tevő törvényt. A jogszabály kötelez minden, külföldi finanszírozásban részesülő, politikai tevékenységet folyató nem kormányszervezetet (NGO), hogy kérje külföldi ügynökként történő bejegyzését, és minden nyilvános közleményében vagy tevékenységében ilyen minőségében tüntesse fel magát. Ennek megtagadását pénzbírsággal sújthatták az orosz hatóságok. 2015-ben lépett hatályba az a törvény, amely lehetővé tette szervezetek nemkívánatosnak történő minősítését. A nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolt jogszabály értelmében az ennek minősített szervezetek működését betilthatják, vezetőiket közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják.

Az amerikai ügynöktörvény 1966-os módosítása leszűkítette a külföldi ügynök fogalmat, és megszabta, hogy csakis akkor lehet egy személyt vagy szervezetet külföldi ügynökként bejegyezni, ha a kormány bizonyítja: az adott személy vagy szervezet külföldi hatalmak érdekében vagy megbízásából politikai tevékenységet folytat. A Kreml által finanszírozott RT esetében ez kevéssé meglepő felvetés persze. (via MTI, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.