Chiellini szerint a Guardiola-féle foci tönkretette a védőket

Az olasz Tuttosportnak adott interjút a Juventus és az olasz válogatott védője, és ebben fakadt ki arra, hogy a Guardiola ténykedése révén népszerűvé vált támadófoci mennyit ártott a védőjátékosoknak. 

Guardiola aktuális csapata, a Manchester City jelenleg szárnyal, irdatlan mennyiségben rúgják a gólokat, és hasonló támadófutballt játszott két előző csapata, a Barcelona és a Bayern München is. 

AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

Chiellininek viszont éppen ezzel van baja, az általa guardiolaizmusként azonosított jelenség ugyanis szerinte tönkretette az olasz védőket: a régi szép időkben arra tanították őket, hogy fogják állandóan az emberüket, pillanatra ne hagyják őket szabadon. Ez viszont a mai támadófoci mellett már nem lehetséges, Chiellini szerint ezzel pedig ezzel az olasz védőjátékosok lényege lett oda.

Bár a Juve játékosa nem fejtette ki, de alighanem az olyan klasszikus olasz védői szerepeket sírhatta vissza, mint amikor az 1982-es világbajnokságon Claudio Gentile megállás nélkül rugdosta Zicót a brazilok elleni meccsen: 

Azt nehezen lehetne vitatni, hogy a labdarúgás nagyot változott abban a 17 évben, amióta Chiellini bemutatkozott, de hogy a klasszikus olasz védőkarakter visszaszorulása valóban egy veszteség-e, arról alighanem megoszlanak a vélemények. (BeSoccer)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.