Ha valakinek rendetlen az udvara, attól még nem lehet kizárni a közmunkából

jog
2017 november 9., csütörtök 9:55
168

A közmunkáról szóló törvény eddig lehetővé tette, hogy az önkormányzatok kizárják azokat a programból, akik nem tartanak rendet a saját házuk körül. Az alapvető jogok biztosa azért fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte ez a szabály

"lehetőséget teremt az önkormányzatoknak arra, hogy az ellátást kérelmezők [ reménybeli közmunkások] életmódját, életvezetését (belső) magánszférájukban ellenőrizzék, és a szociális támogatásra való jogosultság szempontjából irreleváns szenzitív adatokat gyűjtsenek, ami az alapjogi biztos nézete szerint az ellátást kérelmező, illetve az arra jogosult emberi méltósághoz való jogának súlyos sérelmét eredményezi."

Az Alkotmánybíróság ezzel lényegében egyetértett, és megállapította, hogy a szabály diszkriminatív, mert

nincs ésszerű indoka, hogy az álláskeresők körén belül kizárólag a közfoglalkoztatottakra vonatkozóan különleges életvezetési szabályokat írjanak elő

Egyszerűbben: ha a helyi bolt nem szólhat bele, hogy milyen az ott dolgozó eladó portája, akkor ezt nem teheti meg a munkaadóként az önkormányzat sem. (via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt