Ha valakinek rendetlen az udvara, attól még nem lehet kizárni a közmunkából

jog
2017 november 09., 09:55
comments 156

A közmunkáról szóló törvény eddig lehetővé tette, hogy az önkormányzatok kizárják azokat a programból, akik nem tartanak rendet a saját házuk körül. Az alapvető jogok biztosa azért fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte ez a szabály

"lehetőséget teremt az önkormányzatoknak arra, hogy az ellátást kérelmezők [ reménybeli közmunkások] életmódját, életvezetését (belső) magánszférájukban ellenőrizzék, és a szociális támogatásra való jogosultság szempontjából irreleváns szenzitív adatokat gyűjtsenek, ami az alapjogi biztos nézete szerint az ellátást kérelmező, illetve az arra jogosult emberi méltósághoz való jogának súlyos sérelmét eredményezi."

Az Alkotmánybíróság ezzel lényegében egyetértett, és megállapította, hogy a szabály diszkriminatív, mert

nincs ésszerű indoka, hogy az álláskeresők körén belül kizárólag a közfoglalkoztatottakra vonatkozóan különleges életvezetési szabályokat írjanak elő

Egyszerűbben: ha a helyi bolt nem szólhat bele, hogy milyen az ott dolgozó eladó portája, akkor ezt nem teheti meg a munkaadóként az önkormányzat sem. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.