Százmilliárd dolláros sikkasztás vádjával vettek őrizetbe 201 embert Szaúd-Arábiában

külföld
2017 november 09., 15:41
comments 62

Kétszázegy embert vettek őrizetbe a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság intézkedései nyomán Szaúd-Arábiában - közölte csütörtökön Szaúd al-Modzseb szaúdi főügyész. (Az eset érdekessége amúgy, hogy a letartóztatásokat előbb jelentették be, mint a bizottság létrehozását.)

A főügyész tudatta, hogy az olajmonarchiában mintegy 100 milliárd dollárt (mintegy 27 ezer milliárd forintot) sikkasztottak el vagy "tüntettek el" korrupciós ügyletekben az utóbbi évtizedekben. A főügyész nem fejtette ki, hogy pontosan mely időszakra utalt.

Al-Modzseb nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak személyazonosságát, amit a személyiségjogaik védelmével indokolt. Hozzátette, hogy számos bankszámlát fagyasztottak be a nyomozással összefüggésben, az AP amerikai hírügynökség információi szerint mintegy 1700-at.

Al-Modzseb megjegyezte: 208 embert hallgattak ki, csütörtökön hetet elengedtek.

Múlt héten forgatta fel a világpolitikát, hogy Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre uralkodói rendelettel.

Az első értékelések szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a korrupcióellenes intézkedésekkel próbálja megszilárdítani hatalmát és leszámolni ellenfeleivel. Az utóbbi napokban történtekről részletesen itt írtunk. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.