Titokban megváltoztatták a Nutella receptjét, rengetegen kiakadtak

A Nutella Twitteren jelentette be szerdán, hogy világhírű mogyorókrémjük receptje finomhangoláson ment át. A bejelentésre azután került sor, hogy a hamburgi fogyasztóvédelem egy teszt során szúrta ki, hogy megváltozott a Nutella összetétele, és ezt be is jelentették Facebookon. 

A szerdai bejelentést meglehetősen nagy felháborodás fogadta, világszerte akadtak ki rajongók, sokan azt kifogásolták, hogy ez ráadásul titokban történt, és csak a fogyasztóvédelmi teszt után hozták nyilvánosságra. 

A Nutellát gyártó Ferrero végül egy közleményt kellett kiadjon, melyben arról írtak, hogy mind a Nutella minősége, mind minden tulajdonsága ugyanolyan marad, mint eddig volt. 

A változtatások hamburgi tesztek szerint a krém tej- és cukortartalmat érintették, az új recept alapján az eddigi 7,5 százalék helyett már 8,7 százaléknyi sovány tejport tartalmaz egy adag Nutella, és megnövelték a cukortartalmát is, 56,3 százalékra az eddigi 55,9 százalékról. 

Mivel az új Nutella színe világosabb lett, a hamburgi fogyasztóvédelmi hatóság feltétele szerint a kakaó rovására kerülhetett bele több tejpor. A Ferrero ezeket a feltevéseket nem kommentálta. 

Mindenesetre ha valóban ez történt, abban azért lehet irónia, hiszen a Nutellát eleve azért találta ki a második világháború után Pietro Ferrero, mert Olaszországban akkoriban nagyon nehéz volt kakaóhoz jutni. A mogyoróval feltunningolt krém eredetileg a Giandujot nevet kapta, Pietro Ferrero fia, Michele nevezte át Nutellává, hogy aztán letarolják vele az egész világot. (Washington Post, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.