Viszonylag tiszta a lelkiismerete az ELTE menesztett dékánjának

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A héten derült ki, hogy elbocsátották az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának dékánját, Mikonya Györgyöt, miután az egyetem  Központi Etikai Bizottsága arra jutott, hogy Mikonya egy beosztottjával szemben visszaélt hatalmi helyzetével, valamint megsértette emberi méltóságát. 

„A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált."

– szerepelt az egyetemi jelentésben. 

Csütörtökön Mikonya az mno.hu-nak mondta el, hogy egy személlyel szemben követett el sérelmet, és tőle már nagyon rég bocsánatot kért. Mint mondta, a vizsgálat során leírta, hogy mi történt, de „ami mögötte beindult, ez a lincshangulat, ezt szenvedem. Látom, hogy mindenféle dolgok előkerülnek, de ezekhez nincs semmi közöm”. 

Miután a lap újságírója megkérdezte, hogy a bocsánatkéréssel tisztának érzi-e a lelkesedését, elmondta: 

„Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.” 

Arra a kérdésre, hogy mi volt pontosan a vétke, Mikonya az ELTE fent is idézett közleményére hivatkozott, arra a kérdésre pedig, hogy ez a cselekmény szexuális zaklatás volt-e, elmondta, hogy a zaklatás szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.