A Fradi érez felelősséget, de azt állítja, nem tudták volna megakadályozni a tömegverekedést a stadionjukban

futball
2017 november 10., 09:25

Sajtótájékoztatót tartott a Ferencváros a Groupama Arénában múlt szombaton történt lincselésszerű tömgeverekedésről. Itt válaszoltak azokra a kérdésekre is, amiket lapunk is küldött a klubnak. A Nemzeti Sport beszámolója alapján a következő dolgokról volt szó.

Levetítették a stadion kameráinak felvételeit. Ebből az derült ki, hogy a félidőben abból a szektorból (B1), ahol a visszatérő ultrák voltak, eltakart arcú támadók érkeztek, és ütöttek rajta néhány emberen. „Célirányosan mozogtak, a felvétel alapján nagyon jól tudták, hogy kit, hol keressenek.” 

A Fradi korábban azt közölte, hogy 50-en vettek részt a verekedésben és mindenkit be fognak azonosítani. Ez eddig a rendőrség révén 11 embernél sikerült. (A rendőrök viszont csak két embert gyanúsítanak egyelőre.) A beazonosított 11 ember szurkolói kártyáját visszavonták, köztük kilenc most tért vissza a stadionba. 

Volt arról megállapodás a visszatérő ultrákkal, hogy nem bántják a távollétükben a szurkolást irányítani próbáló, Bonyha nevű előénekest. Ehhez képest a táborban árulónak tartott férfit szinte meglincselték. A klub szerint a súlyos sérüléseket szenvedett férfi már elhagyta a kórházat. Az ő szurkolói kártyáját is visszavonták. 

A Bonyha becenevű férfi az, aki a korábban nyilvánosságra került felvételeken szürke melegítőben volt látható, és támadnak rá több tucatnyian. Volt nála kés, de az ügyészség szerint azt önvédelemre használta, a felvételeken is az látszik, hogy két kés is volt nála, de csak fenyegetőzik azokkal. Aztán letarolják.

Róla derült ki, hogy nem a rendes beléptető rendszeren, hanem egy kiskapun jutott be. A klub szerint azért, mert a keze egy sérülés miatt be volt kötve, és nem tudta használni a vénaszkennert, ezért ment a problémamegoldó kapuhoz. (A kezén lévő fekete kötés inkább bandázsnak látszott.) Arra a kérdésre, hogyan lehetett nála kés, a klub újra megismételte, hogy a biztonsági szolgálat nem tudja kiszűrni a kést a bejáratnál. Egyébként vizsgálják a biztonsági szolgálat felelősségét is. 

Arra a felvetésre, hogy a verekedésbe miért avatkozott be lassan a biztonsági szolgálat, azt válaszolták, hogy messzebb voltak. Az Index azt írja, hogy éppen azért volt gyengébb a biztonsági jelenlét, mert erről egyeztek meg a szurkolókkal. A visszatérő ultrák szerint ugyanis a kríziskezelő egység jelenléte hergelné a szurkolókat, ezért ők távolabb voltak, a balhé közelében csak vagyonőrök voltak. Legközelebb már ott lesznek a kríziskezelő egységek is. 

Egyébként a verekedés ellenére a Fradi szerint bevált a megállapodás, amit Kubatov Gábor klubelnök kötött a visszatérő szurkolókkal. Mert most együtt próbálják meg azonosítani a támadókat. A Ferencváros érez felelősséget a történtekért, de azt mondják, hogy mindezt megakadályozni nem tudták volna. Így aztán a klub kitart a szurkolói megegyezés mellett, továbbra is lehet vénaszkennelés nélkül belépni. Mármint a visszatérő, a legbalhésabb ultráknak, a többi szurkoló továbbra is szkennelhet. (Az MLSZ ugyanakkor bezáratta három meccsre azokat a szektorokat, ahová be lehet menni vénaszkenner nélkül.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.