Irakban már az ISIS utolsó végvárát ostromolják

külföld
2017 november 11., 13:30
comments 35
Iraki kormánykatonák úton Rava, az utolsó, még az ISIS kezén levő iraki város felé.
photo_camera Iraki kormánykatonák úton Rava, az utolsó, még az ISIS kezén levő iraki város felé. Fotó: MOADH AL-DULAIMI/AFP

Al-Kajm felszabadítása után az iraki fegyveres erők megindították az utolsó, még az ISIS kezén levő város, Rava ostromát. Rava felszabadításával az ISIS az utolsó területet is elveszítené, amit még a csapatai ellenőriznek: utolsó szíriai városuk, Albu Kamal is elesett a múlt héten.

Rava, illetve a már felszabadított két város az ISIS kalifátusának Eufrátesz tartományához tartozott. Ez egy iraki és szíriai területeket egyesítő területi egység volt, kialakításának fő üzenete a közel-kelet mai térképét meghatrozó 1916-os Sykes-Picot egyezmény, illetve az abban meghúzott szír-iraki határ semmibevétele volt.

Az ISIS mostanra elvesztette területei 95 százalékát. Ez azonban aligha jelenti még a csoport végét, amely eleve állam és terület nélküli gerillahadseregként kezdte a karrierjét, és gyaníthatóan Rava elvesztése után újra akként folytathatja, mindkét országban terrortámadásokkal zaklatva a lakosságot. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.