A felhasználók tudta nélkül rögzített minden hangot az okosvibrátort kezelő telefonos alkalmazás

TECH
2017 november 12., 08:55
comments 91

A Dolgok Internetére (IoT) kötött eszközökkel eddig is csomó gond és még több aggodalom merült fel, de egy hongkongi vállalatnak, a Lovensenek sikerült új szintre lépnie a Verge cikke szerint: egy vibrátorokat irányító alkalmazásuk ugyanis rögzítette a használat közben hallható hangokat, mindezt a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül, majd ezt eltárolta a telefonon.

A problémára egy Reddit-felhasználó hívta fel a figyelmet. A felhasználó maga elismerte, hogy engedélyezte az alkalmazás számára, hogy hozzáférjen a telefon kamerájához és mikrofonjához, de csak azért, hogy hangutasítással is tudja irányítani az eszközt az applikáción keresztül. (Igen, itt tart ma a technológia.) Ahhoz viszont nem járult hozzá, hogy az alkalmazás folyamatosan rögzítse a hangokat használat közben. A bejelentése után más felhasználók is utánanéztek, és azt tapasztalták, hogy hangjukat rögzítette az alkalmazás.

A vállalat képviselője is megjelent a reddites threadben, és elmondása szerint egy "apró hibáról" van szó, ami csak az androidos telefonokat érintette, és semmiféle fájl vagy adat nem hagyta el a telefonokat, a hangfájlok pedig eleve csak átmenetileg tárolódtak.

Nem ez az első alkalom, hogy szexuális segédeszközök és az internet összepárosítása nem sült el jól, a We-Vibe nevű vállalat bluetoothos vibrátorairól például felmerült a gyanú, hogy gyűjtötték a felhasználók személyes adatait. A vállalat végül peren kívül egyezett meg a kártérítést igénylőkkel, 3,75 millió dollárt fizettek ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.