Miniszterelnökük visszatéréséért futottak Bejrútban a libanoni maratonisták

A bejrúti maraton versenyző általában valamilyen emberjogi ügyért vagy orvosi kutatások támogatásáért állnak rajthoz, de idén a több tízezer futó egy másik ügyet tűzte zászlajára: a múlt héten lemondott és az országból távozott Szaad Haríri miniszterelnök visszatérését. 

A szaúdiakkal jó viszonyt ápoló, szunnita muzulmán Haríri múlt szombaton jelentette be lemondását egy (állítólag Szaúd-Arábiában, Rijádban rögzített) televízós interjúban, arra hivatkozva, hogy veszélyben érzi az életét, mert a Hezbollah az életére tör. Most olyan pletykák is terjednek, hogy akarata ellenére tartják Rijádban, mindenesetre a bejrúti támogatói most látványos jelét adták annak, hogy várják haza. Haríri egyébként maga is nagy futó, rendszeresen részt vesz a bejrúti maratonon.

"Legyen a bejrúti maraton egy nemzeti demonstráció a szolidaritás jegyében, Haríri minszterelnök mielőbbi hazatérése mellett" - nyilatkozta a libanoni elnök Michel Aoun, aki maga is támogatta az akciót.

Fotó: ANWAR AMRO/AFP
Fotó: ANWAR AMRO/AFP
Fotó: ANWAR AMRO/AFP
Fotó: ANWAR AMRO/AFP
Fotó: ANWAR AMRO/AFP
Fotó: ANWAR AMRO/AFP

(Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.