Száznál is többen meghaltak az iraki-iráni határon történt földrengésben

Vasárnap 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Irak és Irán északi hattárrégióját. A két országban legalább 145-en meghaltak, és továbbra is több tucat embert keresnek a romok alatt. Az iráni katasztrófaelháírtás szóvivője szerint az országban 141-en haltak meg, a sérültek száma pedig eléri a 850-et.

Az iraki Sulaymaniyahban túlélők után kutatnak.Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A rengéseket Irán több tartományában is érezni lehetett, de a legsúlyosobban Kersmanshahot érintette, ahol háromnapos gyászt rendeltek el. Irán vidéki részein sok házat sártéglákból építenek, amelyek kevésbé képesek ellenállni egy földmozgásnak mint más építőanyag.

A kurd hatóságok szerint Irakban legalább négyen meghaltak, a sérültek száma pedig eléri az 50-et.

Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A helyiek beszámolói szerint több kisebb utórengés is volt. A teheráni egyetem geofizikai intézete közölte, hogy három utórengés meghaladta a 4,3-as erősséget is.

Több iráni és iraki város is elektromosság nélkül maradt, az utórengésektől tartva az emberek több helyen is az utcán és a parkokban éjszakáznak.

Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.

Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-as erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-ös erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el. (Reuters/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű