Száznál is többen meghaltak az iraki-iráni határon történt földrengésben

külföld
2017 november 13., 05:28

Vasárnap 7,3-as erősségű földrengés rázta meg Irak és Irán északi hattárrégióját. A két országban legalább 145-en meghaltak, és továbbra is több tucat embert keresnek a romok alatt. Az iráni katasztrófaelháírtás szóvivője szerint az országban 141-en haltak meg, a sérültek száma pedig eléri a 850-et.

Az iraki Sulaymaniyahban túlélők után kutatnak.
photo_camera Az iraki Sulaymaniyahban túlélők után kutatnak. Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A rengéseket Irán több tartományában is érezni lehetett, de a legsúlyosobban Kersmanshahot érintette, ahol háromnapos gyászt rendeltek el. Irán vidéki részein sok házat sártéglákból építenek, amelyek kevésbé képesek ellenállni egy földmozgásnak mint más építőanyag.

A kurd hatóságok szerint Irakban legalább négyen meghaltak, a sérültek száma pedig eléri az 50-et.

photo_camera Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A helyiek beszámolói szerint több kisebb utórengés is volt. A teheráni egyetem geofizikai intézete közölte, hogy három utórengés meghaladta a 4,3-as erősséget is.

Több iráni és iraki város is elektromosság nélkül maradt, az utórengésektől tartva az emberek több helyen is az utcán és a parkokban éjszakáznak.

photo_camera Fotó: Feriq Fereçc/Anadolu Agency

A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.

Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-as erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-ös erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el. (Reuters/MTI)