A perui gazda a klímaváltozásban betöltött szerepe miatt perelte be a német energetikai óriáscéget

2017 november 14., kedd 7:17
93

Apró, de jelentős jogi sikert ért el hétfőn egy német bíróság előtt Saul Luciano Lliuya, egy perui gazda. A bíróság ugyanis kimondta, hogy a német energetikai óriásvállalat, az RWE ellen benyújtott keresetének van alapja. 

Lliuya azzal érvelt, hogy az RWE tevékenyen résztvett a klímaváltozás előmozdításában hazájában, ezzel veszélyeztetve otthonát az Andokban. Bármiféle ítélet egyelőre még messze van, Hamm város bírósága csak arról döntött hétfőn, hogy a perui férfi keresete megalapozott annyira, hogy azt bíróság előtt lehessen megtárgyalni. 

Fotó: CRIS BOURONCLE/AFP

A férfi érvelése szerint az RWE-nek, mint a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátójának, ki kell vennie a részét otthonának, Huaraz városának védelméből, mivel félő, hogy az olvadó gleccserek miatt a település víz alá kerülhet. 

Lliuya keresetét elsőfokon decemberben visszadobta egy német bíróság, de a férfi fellebbezett, másodfokon pedig ez a döntés született. A döntést világszerte lelkesen fogadták környezetvédők. 

Klaus Milke, a környezetvédelmi nyomásgyakorlással foglalkozó Germanwatch vezetője szerint jogi történelem íródott a szemük előtt, és a döntés jó hír sokaknak, akik hasonló pereket terveznek indítani. 

A bíróság november 30-áig adott időt mindkét félnek, hogy további érveket sorakoztassanak fel, utána döntenek majd arról, mi legyen a következő lépés. Jogi szakértők most arra számítanak, hogy a bíróság engedélyezni fogja a bizonyítékok meghallgatását. 

Az RWE továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy alaptalan és elfogadhatatlan az egész kereset, hiszen egyetlen vállalat nem tehető felelőssé a klímaváltozás egy specifikus következményéért. 

Fotó: GUIDO KIRCHNER/AFP

A férfi amúgy egyrészt 17 ezer eurót akar az RWE-től, ennyiből építenének árvízvédelmi rendszert, másrészt az eddigi védekezésre költött összeget, 6384 eurót szeretne még megkapni a vállalattól. A 37 éves férfi egy 2013-as tanulmányra alapozta a keresetét, mely szerint az RWE felelős az ipari forradalom óta történt károsanyag-kibocsátás 0,5 százalékáért. 

Az RWE, ami Németország második legnagyobb energetikai vállalata, a kereset benyújtása óta tiltakozik, nem értik, miért pont őket találták meg ezzel a jogi üggyel, miközben sokat tesznek azért, hogy a cég minél környezetbarátabb legyen: az elmúlt években milliárdokat fektettek megújuló energiaforrásokba, és sokat tettek azért, hogy leálljanak a fosszilis energiahordozók használatáról. 

Nyilván amúgy nem a perui férfi által támasztott kártérítés összege okozna gondot a vállalatnak, hanem attól tarthatnak, hogy egy ilyen per precedensként szolgálhatna. Erről beszéltek környezetvédő szervezetek is, melyek szerint ez az ügy alapot jelenthet sokak számára, akiknek otthona a klímaváltozás miatt került veszélybe. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt