Putyinék rászóltak a legnagyobb orosz vállalatokra, hogy küldjenek pozitív híreket

külföld
2017 november 14., 06:54
comments 82

A Reuters birtokába jutott belső dokumentumok szerint az orosz vezetés határozott kérése volt az ország nagyobb vállalatai felé, hogy számoljanak be olyan pozitív hírekről, melyek jó fényben tüntethetik fel az országot. 

A hétoldalas dokumentum ki is tért arra, miféle beszámolókra vágyik a Kreml: új munkahelyek, tudományos előrelépések, infrastruktúra-fejlesztések mind jöhetnek, főleg, ha állami támogatás révén valósultak meg. A dokumentum kitért arra is, hogyan kell beszámolni ezekről a sikerekről. A vállalatok egy hetet kaptak, hogy beszámoljanak az eredményekről. 

A felszólítást előző hónapban küldte ki az energetikai minisztérium 45 vállalat számára. A címzettek között a legnagyobb vállalatok, így a Gazprom, Rosneft, a Lukoil és a Novatek is szerepelt. 

Az időzítést magyarázhatja, hogy jövő márciusban választások lesznek Oroszországban. Nem véletlen, hogy a dokumentum azzal indított, hogy az élet nyugodtabb, kényelmesebb és vonzóbb lett az országban, de a sajtó mégsem mindig figyel fel erre. Épp ezért közös feladatuk, hogy összegyűjtsék ezeket a pozitív példákat, és bemutassák a sajtónak. A dokumentumban ugyanakkor a választás nem jön szóba, csak annyit írnak, hogy két témakörre fognak majd fókuszálni, amikor bemutatják ezeket a médiának: "Az élet jobb lett", illetve "Hogy mentek a dolgok, és hogy mennek most". 

A dokumentumhoz csatoltak egy meghívót is: a 17 állami és 28 magánkézben lévő vállalat PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőit várták a minisztériumba, hogy egyeztessenek a kormány kampányszándékáról. A Reuters úgy tudja, hogy a projektet Szergej Kirijenko, egykori miniszterelnök, majd Roszatom-vezérigazgató, jelenleg pedig Putyin kabinetfőnök-helyettese találta ki. 

A Reuters egyelőre nem tud arról, hogy az energetikain kívül más szektorba is küldtek volna hasonló felkéréseket a minisztériumból. A hírügynökség már februárban arról írt, hogy az energetikai minisztérium arra kérte a vállalatokat, előre jelentsék, ha olyan fejlesztésekbe fognak, melyek hatással lehetnek a közvélemény alakulására. 

Azóta viszont a jelek szerint a vállalatok jóval konkrétabb ajánlásokat is kaptak: a most megismert dokumentumokból többek között egy kilencpontos lista is előkerült arról, hogy a vállalatoknak milyen típusú hírekről kéne beszámolniuk. Például olyan esetekről, amikor állami segítség révén sikerült kirángatni valamelyik üzemi egységet egy válságból vagy a helyi lakosoknak munkalehetőséget biztosítani. A dokumentum példákkal is szolgált, például hogy a Sberbank Togliatti városában nemrég 700 embert alkalmazott. 

A dokumentum kiemelte Jevgeny Kosmin esetét is: a szibériai bányász csapata 1,6 millió tonna szenet bányászott ki idén júliusban, ami új havi rekordot jelent. Ahogy a Reuters megjegyzi, erről könnyen ugrik be az embernek Sztahanov története. 

A vállalatoknak küldött dokumentum szerint hetente legkésőbb kedd reggelig el kéne küldeniük a pozitív híreket tartalmazó beszámolót. Ebben egy táblázatnak is szerepelnie kell, melyben színes oszlopokban jelölhetik a friss eredményeket, mellé pedig küldjenek egy kész sajtóközleményt is, amit az újságírók könnyedén átvehetnek. Emellett minden vállalatnál kell legyen egy ember, akit a sajtó kereshet az eredményekkel kapcsolatban. 

Putyin hivatalosan még mindig nem jelentette be, hogy indul a következő választáson, de a legtöbb elemző arra számít, hogy lehet majd rá szavazni márciusban. A jelenlegi közvélemény-kutatások sima győzelmet jósolnak amúgy számára, a nagy kérdés inkább az, hogy el tudja-e érni a Kreml, hogy magas részvétel legyen a választáson. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.