A csecsen nép és vezetés bocsánatáért esedezik a homoszexualitását elsőként felvállaló csecsen férfi

Elnézést kért a csecsen néptől és vezetőktől Movszar Eszkarhanov, aki szeptemberben az amerikai Time magazinnak arról beszélt, hogy milyen Csecsenföldön melegnek lenni. A BBC orosz nyelvű adása szerint november 13-án a csecsen közszolgálati tévében leadtak egy riportot, amely szerint Eszkarhanov mentális betegségekkel küzd, és kitalálta a melegségéről szóló történetet, amit aztán a nyugati sajtó felkapott.

„Mi volt a valódi célja ezeknek az újságíróknak? Ki profitált abból, hogy bemocskolták ezt az embert és a teljes csecsen népet?” - tette fel a Grozny nev tévécsatorna riportere.

Később feltűnik a képernyőn Eszkarhanov is, aki arról beszélt, hogy őt csőbe húzták a nuygati újságírók, szégyenben hagyva őt a csecsen nép és Csecsneföld vezetője előtt.

„Ezért a csecsen nép, a csecsen vezetők, valamennyi csecsen bocsánatot kérem” - mondja Eszkarhanov.

Az orosz és a nyugati médiában egyébként hónapok óta téma, hogy Csecsenföldön hogy bánnak a melegekkel, akik gyakorlatilag folyamatosan életveszélyben vannak. A Time említett cikkében Eszkarhanov, az első magát nyilvánosan melegnek valló csecsen férfi arról beszélt, hogy a többi csecsen menekült még egy németországi menekülttáborban is bántalmazta, és rendszeresen fenyegetik. A csecsen tévében pedig néhány napja már leadtak egy másik riportot, amelyben Eszkarhanovot pszichopatának nevezték, az anyja pedig arról beszélt, hogy szégyell az emberek szemébe nézni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.