A rendőrség szerint a fideszes tanár nem lopta el az iskolapénzt, csak azért tüntetett el a számláról 3,6 milliót, hogy azt otthon egy „külön dobozban” tartsa

POLITIKA
2017 november 15., 10:15
comments 290

Májusban a hvg.hu írt arról, hogy az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Arapovics Miklós áprilisban tájékoztatta a tanári kart, hogy valaki visszaélt a diákokat támogató alapítvány pénzével, ami a szülők támogatásából jött össze, és ezzel egy időben eltűnt az a tanár, aki az alapítvány pénzét kezelte. K. Andrást az iskolában mindenki fideszes tanárként emlegette, mivel a Fidesz–KDNP delegálta az V. kerületi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságába. A Klik akkor közölte, nincs felügyeleti joga az iskolai alapítványok felett.

A hvg.hu most arról ír, hogy a rendőrség elképesztő eredményre jutott a nyomozásban: szerintük nem bűncselekmény, hogy egy fővárosi iskola tanára több millió forintot vett fel a diákok pénzéből.

A lap megszerezte a határozatot, amiben ezt a rendőrség úgy magyarázza, hogy a tanár azért vett ki folyamatosan pénzt a Szemerések a Szemeréért Alapítvány hivatalos bankszámlájáról, hogy azt otthon egy „külön dobozban” tartsa.

photo_camera Fotó: Google Street View

A 3 674 000 forintot egyébként egyértelműen nem költötték a gyerekek táborozására vagy kirándulásra, esetleg tanulmányi jutalmakra, hiszen ez világosan látszott volna, helyette a pénzt folyamatosan lehívták majdnem egy év alatt bankkártyás tranzakciókkal, miközben az egyetlen hozzá tartozó bankkártya végig K. András kuratóriumi tagnál, az iskola napközis oktatójánál volt, aki ráadásul a több millió forintos hiány felfedezése után gyorsan szabadságra ment, majd többé vissza sem tért tanítani.

K. András a gyanúsítotti kihallgatásán azt mondta, számlával igazolhatóan felhasznált valamennyit az összegből, a többit pedig a „lakásában egy külön dobozban elkülönítve tartotta”, hiszen az iskolai páncélszekrényhez nem volt kulcsa, így kénytelen volt otthon tartani a bankból kivett összeget.

A rendőrség erre megszüntette az eljárást, hiszen K. az elmondása szerint csak tartogatta, de nem használta saját részre a pénzt, ennek ellenkezőjére nézve pedig „nem rendelkeznek adattal”. Az iskolapénz egy kisebb része (kevesebb mint 300 ezer forint) pedig az iskolai pénztárban volt, ahhoz K. nem fért hozzá, így azt nem tüntethette el.

Azzal is magyarázzák a nyomozás megszüntetését, hogy a tanár visszafizette a felvett pénzt. Csakhogy ez közvetlenül azután történt, hogy a hvg.hu kérdőre vonta a férfit. A kár megtérítése egyébként is maximum enyhítő körülmény lehet egy büntetőeljárásban. Ráadásul a tanár még mindig tartozik 436 ezer forinttal a diákalapítványnak, mert csak 3,2 milliót fizetett vissza a 3,6-ból, és közel 50 ezer forintos bankköltséget hozott össze azzal, hogy kivette a pénzt a bankszámláról.

A hvg.hu szerint kedden a kuratórium tagjai úgy döntöttek, panaszt tesznek a nyomozás megszüntetése ellen, mivel az szerintük nem volt kellően mély, be sem szerezték a releváns információkat, az indokolás pedig „nem felel meg a valóságnak”. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.