Elkaptak egy orosz hackert, akinek köze lehetett az amerikai választások befolyásolásához

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A madridi orosz nagykövetség vasárnapi tájékoztatása szerint Barcelonában letartóztattak egy orosz állampolgárt, Pjotr Levasovot. A nagykövetség nem közölt részleteket, a spanyol hatóságokat nem sikerült elérnie a New York Daily Newsnak.

Az orosz kormányzati hírtelevízió, az RT állítása szerint Levasovot amerikai elfogatóparancs alapján tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy köze lehetett az amerikai elnökválasztási kampány során elkövetett hackertámadásokhoz.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője, Peter Carr a nyomozás titkosságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. "Az amerikai nyomozás titkosítva van, így nincs semmilyen információ, amit nyújthatnék" - mondta.

Carr amúgy az igazságügyi minisztérium büntetőügyi osztályának a szóvivője, nem a nemzetbiztonsági osztályé. Vagyis ez alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Levasovot nem a választási, hanem más egyéb hackertámadások miatt körözték. A spanyol hatóságok januárban már átadtak egy elfogott orosz hackert, bizonyos "Liszovot" az amerikai hatóságoknak, ő a gyanú szerint egy pénzügyi csalásokra szakosodott hálózat tagja volt. (Via NY Daily News)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.