118,5 milliárdért kelt el Leonardo Jézus-festménye

MŰVÉSZET
2017 november 16., 05:50
comments 65

A Christie’s aukciósház szerdai árverésén New Yorkban elkelt Leonardo da Vinci egyik nemrég megtalált képe, a Salvator mundi. Méghozzá 450,3 millió dollárért, azaz több mint 118,5 milliárd forintért kelt el, ezzel pedig ez a kép lett a valaha eladott legértékesebb műalkotás.

Az elképesztően drága festményt eleve azért lehet csak így adni-venni, mert az örökre elveszettnek hitt festmény 2011-ben került elő egy amerikai magángyűjteményből. A kép Jézus arcát és felsőtestét ábrázolja, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt vagy országalmát tart. Hogy a Salvator mundi létezett, az soha nem volt kérdéses, ugyanis a művészettörténészek régóta ismerik Leonardo vázlatait erről a témáról, de 2011-ig úgy hitték, hogy a festmény megsemmisült. A feljegyzések szerint a kép a 17. században I. Károly angol király tulajdona volt, 1900 körül azonban nyoma veszett. 2006-ban került elő egy amerikai ház értékesítésekor, és 2011-re befejeződő helyreállításakor vált bizonyossá, hogy ez egy eredeti Leonardo.

photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Szerda este előtt a világ legdrágább képe még egy Picasso volt, amit 2015-ben adtak el 179,4 millió dollárért.

A Salvator mundi értékét eredetileg 100 millió dollárra becsülték, ezért is sokkolt mindenkit, hogy a 19 perces licit végén végül ennyiért kelt el. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.