Az amerikai külügyminiszter váratlanul Romániába látogatott

külföld
2017 november 16., 12:19
comments 77

Nem elég, hogy Románia a legfrissebb adatok szerint GDP-növekedésben is állva hagyott bennünket, még az Orbán-kormány által rég áhított, Donald Trumppal való kapcsolatfelvételben is sokkal előrébb járnak. Rex Tillerson, Turmp külügyminisztere ugyanis szerdán este Bukarestbe érkezett.

A látogatás nem volt előre bejelentve, Tillerson épp Ázsiából érkezett, ahol Trumppal egy hosszú diplomáciai körúton vett részt. A román sajtó szerint Tillerson még szerdán este találkozott a román külügyminiszterrel.

Ez a első hivatalos látogatás, amit a Trump-kormány tagja tesz Romániában.

Románia az USA egyik legfontosabb szövetségese a térségben, Lengyelország mellett az amerikai hadiipar fontos vásárlója, amerikai vadászgépeket, rakétarendszereket használnak, amerikai katonai bázisnak adnak otthont. Mivel a lengyelek és románok elkötelezettek a hadi kiadások emelése mellett is, és az Egyesült Államokból vásárolnak, ezért sokkal jobban is szeretik őket Amerikában, mint a magyarokat, akik ugye pont Orbán Viktor első kormányzása idején vásároltak amerikai vadászgépek helyett Gripeneket, és mind a mai napig orosz harci helikopterekre költik a pénzt Oroszországban - írtuk ebben az elemzésben. (Romania Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.