"Sokaknak, ha rám néznek, a halált juttatom az eszükbe"

irodalom
2017 november 16., 20:56
comments 41

Mint majdnem mindennek a világon, a hasnyálmirigyráknak is van világnapja, idén november 16-án. Lehet, hogy ez hülyén hangzik, ahogy az ilyen mesterséges emléknapok vagy mik általában, de ha csak néhány ember figyelmét sikerül vele felhívni a kockázatokra vagy a szűrővizsgálatok fontosságára, már megérte.

Esterházy Péter tavaly nyáron halt meg hasnyálmirigyrákban, utolsó könyve a betegségéről, Hasnyálkáról vezetett napló volt. Gondoltam, megnézem benne, mit írt két éve ezen a napon, de hát pont nem írt semmit. Nem sokkal korábban viszont ott ez a rész, most iderakom:

A hasam mocorgását leszámítva a testem nem beszél a betegségemről. Kicsit azért mondja a gyöngeséget, alhatnékságot. El-elülök, mint a befőtt, pl. a tévé előtt. A befőtt éppenséggel eláll. 

Szeretném, ha újra könnyű lenne a szívem. Ólomszív. 

Micu arcára gondolva, vagy a Györgyére, mégiscsak az a helyzet, hogy sokaknak, ha rám néznek, a halált juttatom az eszükbe. Ez tulajdonképpen mindig meglep. Pedig csak annyira gondolom örök életűnek magamat, mint bármely makkegészséges atléta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.