Nem szívatja tovább az ügyészség az adóját visszakérő férfit

Szentesi Kálmán januárban a 444-nek adott interjújával vált ismertté, amikor elmondta, hogyan írt levelet a NAV-nak, hogy visszakérje a befizetett pénzét, mert nem elégedett azzal, amire az állam fordítja azt.

Mint mondta, elege lett abból, hogy az általa befizetett adó, a magyar állam hathatós közreműködésével, elveszíti közpénzjellegét. Összesen 1,3 millió forintot igényelt vissza, a NAV viszont válaszul 408 ezer forintos bírsággal sújtotta, mivel szerintük a férfi jogosulatlanul igényelte vissza az adóját.

Az ügy azonban nem állt meg itt, a NAV ugyanis fel is jelentette a férfit, aki ellen büntetőeljárás is indult, egyrészt a visszaigényelt pénz miatt, másrészt egy 2014-es ügy miatt is, amikor is az adóhatóság visszautalt neki 128 ezer forintot, amit viszont nem kellett volna.

Szentesi azonban most fellélegezhet. A 24.hu szerint ugyanis a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség november 2-án megszüntette az eljárást. A 2014-es ügyet illetően ugyanis megállapították, hogy a férfi jóhiszeműen járt el. A tudatos adóvisszaigénylésről pedig azt mondták, hogy a cselekmény nem okozott tényleges adóbevétel csökkenést. Emiatt elhalasztották a vádemelést, megelőlegezve a bizalmat Szentesinek, hogy a jövőben nem fog hasonló tettet elkövetni. A NAV ugyanakkor még élhet panasszal a döntés ellen.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.