Tiborcz István nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen

„Jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot Orbán Viktor veje, Tiborcz István?” – tette fel az írásbeli kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek Szabó Szabolcs, az Együtt (független) országgyűlési képviselője.

Pintér válasza szerint a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény rendelkezik a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályairól, és az Alkotmányvédelmi Hivatal a biztonsági ellenőrzéseket csak a törvény által meghatározott esetekben és az arra jogosult kezdeményezése alapján folytathatja le.

Ez alapján Pintér szerint olyan megkeresés, ami az érintettnek (a „nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakör betöltése okán”) a nemzetbiztonsági ellenőrzését kezdeményezi, a hivatalhoz még nem érkezett, de a belügyminiszter Szabót biztosította: „amennyiben ez megtörténik, úgy az ellenőrzés a törvényes határidőn belül elrendelésre kerül”.

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnökFotó: Orbán Viktor/Facebook

Magyarul: Tiborcznak nem olyan a munkahelye, hogy ellenőrizhessék. Jordánia tiszteletbeli konzuljának, Zaid Naffának viszont igen, ezért ellenőrizte a TEK, és így akadt fent a terrorelhárítási átvilágításon. Ő volt Magyarországon Ghaith Pharaon kijáróembere, ebben a minőségében még Tiborcz Istvánnal is tárgyalt.