Vasárnap huszonötödször segíthetnek megmenteni a Gesztenyéskert fáit

Budapest
2017 november 17., 09:07
comments 16
József egy kidőlt fán szemlélteti az aknázómoly okozta károkat a katasztrófavédelem szakemberének.
photo_camera József egy kidőlt fán szemlélteti az aknázómoly okozta károkat a katasztrófavédelem szakemberének. Fotó: Gerstl József

Hűséges olvasóinknak már nem kell bemutatnom kedvenc szomszédunkat, a szerkesztőségünknek is otthont adó Margit körúti bérház gangját virágba borító Józsefet, a Novotel főkertészét. És talán már maguktól is tudják, hogy ha itt a november, akkor ideje gereblyézni. József a Novotel főkertészeként ugyanis a Gesztenyéskert fáit is gondozza, és mert már évtizedekkel ezelőtt megfejtette az aknázómoly túlélésének rejtélyét, immár 25. alkalommal rendezi meg a nagy őszi gereblyézést.

Az aknázómoly lárvái ugyanis a lehullott avarban telelnek át, így a leghatékonyabban az avar összegereblyézésével és elégetésével lehet védekezni ellenük.

József Bálint gazdával a Gesztenyéskertben
photo_camera József Bálint gazdával a Gesztenyéskertben Fotó: Gerstl József

A 25., jubileumi környezetvédelmi akció fővédnöke Bálint "Bálint gazda" György, legfőbb támogatói pedig a Novotel és az azt működtető Accor szálodalánc, a Főkert, a XII. kerületi önkkormányzat, a Gablini Peugeot, és még sokan mások.

A program részeként idén is fellép a Vienna Conservatorium kórusa, akik József saját szerzeményét, a környezetvédő dalt adják majd elő. Újdonság, hogy idén lesznek zsonglőrök is, az Anima Prizma mozgásműhely művészei emellett tánccal is szórakoztatják majd az egybegyűlteket, akik idén gereblyézés mellett fákat is ültethetnek.

Nem is akármilyeneket, a Főkert négy előnevelt, az aknázómolynak ellenálló gesztenyefát ajánlott fel. Ne rettenjenek vissza az időjárástól, abban a tíz fokban, amit a meteorológia vasárnapra jósol, kimondottan jól eshet egy kis testmozgás! Gyülekező november 19-én délelőtt 10:30-kor a Novotel zenepavilonjánál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.