Egy 31 éves pincér akadályozhatja meg Berlusconi visszatérését

külföld
2017 november 18., 13:03
comments 73

Semmi sem mutatja jobban a generációváltást az európai politikában, mint hogy jövő tavasszal az olasz választás a 81 éves  Silvio Berlusconi és a nála 50 évvel fiatalabb Luigi Di Maio között fog eldőlni. 

Luigi Di Maio
photo_camera Luigi Di Maio Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Idén nyáron még Emmanuel Macron is viszonylag fiatalnak számított a maga 39 évével az európai vezetők között, de az igazi fiatalítást az jelentette, amikor ősszel Ausztriában Sebastian Kurznak 31 évesen sikerült eljutni a kancellárságig. Hozzá hasonlóan Luigi Di Maio is 31 éves (Kurz így is a legfiatalabb maradna, mert Di Maio 52 nappal idősebb nála), és pártja, az 5 Csillag Mozgalom jó eséllyel nyerhet jövőre. 

Persze a gyors csúcsra jutásnak Kurzhoz hasonlóan Di Maiónál is az volt a titka, hogy a politizáláson kívül semmi mást nem csinált az életében. 

A Nápolyból származó politikus az egyetemet otthagyta, az 5 Csillag előtt pedig csak pincérként dolgozott. A Mozgalmon belül leginkább blogolással és aktivistáskodással hívta fel magára a figyelmet.

Az 5 Csillag Mozgalom Beppe Grillo humorista blogjának olvasótáborából alakult párttá 2009-ben. A populista mozgalom még Berlusconi időszakában kezdett el szerveződni, 2013-ban már a harmadik legnagyobb erőként jutott be a törvényhozásba, tavaly nyáron pedig az 5 Csillag jelöltje,  Virginia Raggi lett Róma főpolgármestere, aki elérte, hogy a főváros vonja vissza az olimpiai pályázatát. Nagy szerepük volt abban is, hogy decemberben megbukott Matteo Renzi kormánya.

Beppe Grillo és Luigi Di Maio
photo_camera Beppe Grillo és Luigi Di Maio Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Grillo hatalmas rajongója Donald Trumpnak, és hozzá hasonlóan teljesen elhibázottnak tartja az Európai Uniót, mert az megengedi, hogy az északi államok a déliek kárára gazdagodjanak. 

Az utóbbi években felfutó populista mozgalmakhoz hasonlóan konkrét ideológiai üzenetek helyett inkább a politikai elittel szembeni elégedetlenségre építenek. Sokan próbálták az 5 Csillagot a baloldali populisták közé sorolni, de miközben támogatják a melegházasságot, a környezetvédelmet és a társadalmi igazságosságot, ugyanúgy szerepel a témáik között a rendpártiság és a bevándorlóellenesség is, ami egy csomó jobboldali szavazatot biztosít nekik.

Egy olasz újságíró nemrég úgy jellemezte őket, mint egy olyan épületet, amiben az alap baloldali, a homlokzat jobboldali, a tető pedig anarchista.

A 69 éves Grillo idén szeptemberben adta át a mozgalom vezetését. A tagságtól azzal búcsúzott el, hogy  „mindig olyan leszek, mintha az apátok lennék, de már öreg vagyok.” Di Maiót egy online szavazáson választották a mozgalom vezetőjévé. Ő pedig igyekszik finomítani az 5 Csillag eddigi retorikáján. 

Miközben Grillo még kiléptette volna Olaszországot az eurózónából, és az ország adósságát sem törlesztette volna tovább, az új pártvezér nemrég azt mondta, hogy nem akarják elszigetelni Olaszországot, és a nacionalista érzelmeket sem akarják felkorbácsolni. Az Európában feljövőben lévő szélsőjobboldali pártokról is elhatárolódott, az 5 Csillagot még csak populistának sem tartja.

Ugyanakkor a menekültválság témáját továbbra sem engedi el, szerinte Olaszország Európa menekülttáborává vált, és a megoldást ő is abban látja, ha az EU többet tenne azért, hogy stabilizálja a politikai helyzetet Líbiában. Di Maio kamunak tartja azokat a híreket, miszerint a mozgalmát is segítette volna az orosz dezinformációs gépezet. Szerinte nem ők azok, akik „havonta találkoznak Putyinnal”, hanem Berlusconi.

Berlusconi viszont még 81 évesen sem érzi úgy, hogy kiöregedett volna a politikából. Az adócsalási ügye és a szexbotrányai ellenére még mindig képes magát államférfiként eladni. 

Berlusconi kampányol
photo_camera Berlusconi kampányol Fotó: Eliano Imperato / AFP

A következő választás főpróbájának tekinthető szicíliai kormányzóválasztáson, november elején a Berlusconi által vezetett jobboldal jelöltje nagy fölénnyel előzte az 5 Csillagét, a szétesett baloldal pedig teljesen szétesett. 

A kormányzó, balközép Demokrata Pártot Di Maio sem tekinti már ellenfélnek, a kampányban nem is volt hajlandó nyilvános vitára kiállni Matteo Renzivel, mert „politikai hullának” tartja. A 2018-as választást tehát már az fogja eldönteni, hogy a 31 éves Di Maio vagy a 81 éves Berlosconi tud majd populistább lenni. (Washington Post/DW/Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.