Hasra esett előtte a világ, pedig hatalmas kamu a csodás kínai könyvtár

külföld
2017 november 18., 07:40
comments 209

Körbejárta, és lenyűgözte a világot a kínai Tianjin városának új könyvtára. Íves, öt emelet magas polcokat mutattak a képek tele könyvekkel, hozzájuk futó lépcsőkkel, böngésző olvasókkal. 

photo_camera Fotó: Li shengli/Imaginechina

Kiderült: kamu

„Nagyon nagy a különbség a fotók és a valóság között,” - mondta egy 21 éves orvostanhallgató az AFP riporterének a könyvtárban. Kiderült: a hírekben említett 1,2 milliós gyűjtemény helyett csak 200 ezer könyvet birtokol az intézmény,

és azok sem a futurisztikus polcokon, hanem egy raktárszerű épületben vannak.

Az íves polcokon papírlapok helyett alumíniumból készült álkönyvek vannak. Az AFP megkereste a holland MVRDV tervezőirodát, ahol bevallották,

szorította őket a határidő, ezért nem készült el a felső polcok megközelíthetősége. Emiatt azokra csak kamukönyveket raktak.

Az AFP beszámolója hozzáteszi: bár a képeken jól néz ki, használhatatlan és veszélyes a polcokhoz futó íves lépcső.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.