Hasra esett előtte a világ, pedig hatalmas kamu a csodás kínai könyvtár

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Körbejárta, és lenyűgözte a világot a kínai Tianjin városának új könyvtára. Íves, öt emelet magas polcokat mutattak a képek tele könyvekkel, hozzájuk futó lépcsőkkel, böngésző olvasókkal. 

Fotó: Li shengli/Imaginechina

Kiderült: kamu

„Nagyon nagy a különbség a fotók és a valóság között,” - mondta egy 21 éves orvostanhallgató az AFP riporterének a könyvtárban. Kiderült: a hírekben említett 1,2 milliós gyűjtemény helyett csak 200 ezer könyvet birtokol az intézmény,

és azok sem a futurisztikus polcokon, hanem egy raktárszerű épületben vannak.

Az íves polcokon papírlapok helyett alumíniumból készült álkönyvek vannak. Az AFP megkereste a holland MVRDV tervezőirodát, ahol bevallották,

szorította őket a határidő, ezért nem készült el a felső polcok megközelíthetősége. Emiatt azokra csak kamukönyveket raktak.

Az AFP beszámolója hozzáteszi: bár a képeken jól néz ki, használhatatlan és veszélyes a polcokhoz futó íves lépcső.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.