Ha Trump atombombát akar ledobni, akkor az USA hadserege nem feltétlenül engedelmeskedik majd neki

külföld
2017 november 19., 05:54
comments 144

John Hyten tábornok, az amerikai atomfegyvereket irányító parancsnok egy kanadai konferencián egészen meredek kijelentést tett: azt mondta, hogy ha az elnök "törvénytelenül" utasítja a hadsereget atomfegyver bevetésére, akkor nem fognak engedelmeskedni. 

Hyten arra utalt, hogy az USA törvényeit és a nemzetközi szerződéseket tekinti mérvadónak, és ha Donald Trump úgy adna parancsot, hogy ezeket meg kellene szegnie, akkor jelezné az elnöknek, hogy milyen lehetőségei vannak, ahelyett, hogy atomháborút indítana.

John Hyten tábornok.
photo_camera John Hyten tábornok. Fotó: ALEX WONG/AFP

Az amerikai törvényhozásban hetek óta megy a vita arról, hogy az elnöknek mennyire van szabad felhatalmazása nukleáris fegyverek bevetésére. A probléma Észak-Korea miatt merült fel, Donald Trump ugyanis a Twitteren jelezte, hogy kész az ázsiai ország teljes elpusztítására.

Hyten tábornok arról beszélt most, hogy nagyon sokat gondolkodnak a lehetőségeken, és a katonai parancsnokok "nem hülyék"

Egyelőre sem a Pentagon, sem pedig Trump nem reagált a parancsnok szavaira. (reuters, BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.