Ha Trump atombombát akar ledobni, akkor az USA hadserege nem feltétlenül engedelmeskedik majd neki

John Hyten tábornok, az amerikai atomfegyvereket irányító parancsnok egy kanadai konferencián egészen meredek kijelentést tett: azt mondta, hogy ha az elnök "törvénytelenül" utasítja a hadsereget atomfegyver bevetésére, akkor nem fognak engedelmeskedni. 

Hyten arra utalt, hogy az USA törvényeit és a nemzetközi szerződéseket tekinti mérvadónak, és ha Donald Trump úgy adna parancsot, hogy ezeket meg kellene szegnie, akkor jelezné az elnöknek, hogy milyen lehetőségei vannak, ahelyett, hogy atomháborút indítana.

John Hyten tábornok.Fotó: ALEX WONG/AFP

Az amerikai törvényhozásban hetek óta megy a vita arról, hogy az elnöknek mennyire van szabad felhatalmazása nukleáris fegyverek bevetésére. A probléma Észak-Korea miatt merült fel, Donald Trump ugyanis a Twitteren jelezte, hogy kész az ázsiai ország teljes elpusztítására.

Hyten tábornok arról beszélt most, hogy nagyon sokat gondolkodnak a lehetőségeken, és a katonai parancsnokok "nem hülyék"

Egyelőre sem a Pentagon, sem pedig Trump nem reagált a parancsnok szavaira. (reuters, BBC

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.