Leváltották Mugabét a kormánypárt éléről

Vasárnap délelőtt leváltotta pártelnöki tisztségéről Robert Mugabét a ZANU-PF, vagyis a zimbabwei kormánypárt. Feleségét pedig a párt női tagozatának éléről váltották le. 

A 93 éves Robert Mugabe Zimbabwe függetlenségének kikiáltása, vagyis 1980 óta vezeti az országot. A héten azonban a hadsereg átvette a hatalmat, és házi őrizetbe helyezték az agg elnököt. 

Tüntetők üdvözlik az elnök elmozdítását.Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Szombaton százezrek ünnepelték a főváros utcáin az elnök bukását, aki azonban hivatalosan még nem távozott a hatalomból. Az egyik unokaöccse azt nyilatkozta a nevében, hogy inkább hal meg, mint hogy lemondjon az elnökségről. 

Ugyanakkor a puccsot valószínűleg irányító  Chris Mutsvangwa azt mondta vasárnap reggel, hogy Mugabe kezd kifutni az időből, hogy méltósággal távozhasson. Azt állította, hogy arról tárgyalnak vele, hogy menjen mihamarabb külföldre. (Reuters)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.