Leváltották Mugabét a kormánypárt éléről

külföld
2017 november 19., 09:21
comments 81

Vasárnap délelőtt leváltotta pártelnöki tisztségéről Robert Mugabét a ZANU-PF, vagyis a zimbabwei kormánypárt. Feleségét pedig a párt női tagozatának éléről váltották le. 

A 93 éves Robert Mugabe Zimbabwe függetlenségének kikiáltása, vagyis 1980 óta vezeti az országot. A héten azonban a hadsereg átvette a hatalmat, és házi őrizetbe helyezték az agg elnököt. 

Tüntetők üdvözlik az elnök elmozdítását.
photo_camera Tüntetők üdvözlik az elnök elmozdítását. Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Szombaton százezrek ünnepelték a főváros utcáin az elnök bukását, aki azonban hivatalosan még nem távozott a hatalomból. Az egyik unokaöccse azt nyilatkozta a nevében, hogy inkább hal meg, mint hogy lemondjon az elnökségről. 

Ugyanakkor a puccsot valószínűleg irányító  Chris Mutsvangwa azt mondta vasárnap reggel, hogy Mugabe kezd kifutni az időből, hogy méltósággal távozhasson. Azt állította, hogy arról tárgyalnak vele, hogy menjen mihamarabb külföldre. (Reuters)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.