Mugabe nem hajlandó elismerni a bukását

A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be a lemondását a vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei elnök, és közölte, hogy ő fog elnökölni a pártja decemberi kongresszusán.

A 93 éves vezetőt, akit a hadsereg őrizetbe vett, a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága délelőtt leváltotta a pártelnöki tisztségéből, amit Mugabe pártjának a tagjai, táncolva, énekelve ünnepeltek. A párt bejelentette, hogy ha Mugabe hétfő délig nem mond le az államfői tisztségről, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.

Mugabe tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal egyik – neve elhallgatását kérő – illetékese a tévébeszéd előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az elnök beleegyezett a lemondásba. Ehhez képes Mugabe általános meglepetésre bejelentette:

„A kongresszus néhány hét múlva összeül. Én fogok elnökölni a vitán.”

Hogy erre hogyan készül, nem világos, miután a pártja visszahívta. A kongresszus után egyébként a várakozások szerint Emmerson Mnangagwa lehet az utódja.

Robert Mugabe televíziós beszéde vasárnap este.Fotó: Belal Khaled / NurPhoto

A televízióban mondott esti beszédében Mugabe elismerte, hogy a pártja, a hadsereg és a közvélemény bírálja őt, de nem beszélt az esetleges lemondásáról.

A zimbabwei háborús veteránok vezetője, Chris Mutsvangwa, a Mugabe menesztését célzó kampány vezetője a televíziós beszéd után a Reutersnek azt mondta, folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást, és tömegtüntetéseket ígért szerda estére. (BBC, MTI)