A Klebelsberg Központ elnöke: Ma már vonzó a pedagógus-életpálya

oktatás
2017 november 20., 04:30
comments 113

Palkovics államtitkárról "közismert, hogy nagyon keveset alszik, nekem egy picivel több szükségem van az alvásra, de képes vagyok feszítetten dolgozni," mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában a Klebelsberg Központ elnöke. A szervezeti hatékonyság kialakítása az elsődleges feladata, és ebben nem állnak rosszul, jelentette ki Solti Péter. Az idei hatszázmilliárdos költségvetéssel szemben jövőre több pénzből gazdálkodhatnak, hússzal több jut személyi és bérjellegű kiadásokra, hattal több mehet felújításokra. Solti szerint 

"sok remek szakember dolgozik az oktatás tartalmának megújításán is. Komoly munka folyik, szerintem ezen a téren is hatékony lesz a változás, ehhez azonban több idő kell. Viszont ha már a szervezet felkészült erre, a szakmai rész, a tartalom átalakítása könnyebb lehet."

"A pedagógus-életpálya szerintem ma már vonzó," tette hozzá. Úgy látja, hogy ma "van előrelépési lehetőség, motiváció."

"Amire több energiát kell fektetni, az az, hogy azokon a területeken, ahol a státusok betöltésével kapcsolatban vannak kihívások, még inkább motiváljuk a fiatal, végzős pedagógusokat, akár lakhatási feltételekkel is, vagy más ösztönzőkkel. De ebben az irányban is elindultunk,"

jelentette ki. Arra kérdésre, hogy hogyan lesz úrrá a szervezet az országban tapasztalható tanárhiányon, úgy felelt, hogy jelenleg egy a tanárok terhelését összegző adatbázis kiépítésén dolgoznak, decemberre fogják látni, hogy hol érdemes máshogy szervezni a munkát. 

"Ellátatlan órák most sincsenek, mindenütt sikerül áttanítással vagy többletmunka-elrendeléssel megoldani az ellátást. Másrészt azonban a gyermeklétszám csökken, a pedagóguslétszám viszont emelkedik, csaknem kétezerrel nőtt tavalyhoz képest a tankerületekben dolgozó pedagógusok száma. Tehát vannak iskolák, ahol a gyereklétszámhoz képest kevés a tanár, másutt ez fordítva van. Azt gondolom, egy-két éven belül ki tudjuk ezt egyenlíteni,"

mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.