A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint már most érdemes végiggondolni, hogyan „jutunk el egy újabb pályázatig, mikor lesz erről népszavazás”

sport
2017 november 20., 07:26

Egy éve tölti be a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját Kulcsár Krisztián, ennek apropóján adott interjút az MTI-nek. Annak, hogy Orbán Viktor és kormánya a sportot stratégiai ágazatként kezeli, nála jobban senki sem örül, mondta. A MOB elnöke szerint 

„a sport fontos az országnak, a lelkünknek, a testünknek, az önérzetünknek”, 

de fájna neki, ha azt látná, hogy a pénzek - „nem rosszindulat, visszaélés vagy rosszhiszeműség miatt, de” - nem úgy hasznosulnának, ahogy kellene. Kulcsár szerint a MOB egyik feladata, hogy „ebben segítsen, konkrét javaslatai legyenek”. Szeretné elérni, hogy a kiemelt sportesemények rendezésében a MOB-nak egyfajta kompetencia-centrummá válna, ezzel pedig biztosítani lehet, hogy „hosszú távon valami nagyot tudjunk rendezni ”. Konkrét „nagy multisport-esemény rendezésére vonatkozó konkrét tervről" nem tud, de Kulcsár hangsúlyozta, hogy

„gondolkodás zajlik ilyenekről. Egyetértünk abban, hogy Magyarországnak továbbra is mutatni kell, elkötelezettek vagyunk az olimpiai mozgalomban egy későbbi hazai rendezvény mellett. Ugyanakkor az is fontos, hogy olyan projektet célozzunk meg, amelyik Budapestet a megfelelő pályán tartja.”

Kulcsár Krisztián 2017. május 2-án, amikor a MOB elnökévé választották Borkai Zsolt helyére.
photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Fontos, hogy Budapest ne legyen úgy beskatulyázva, hogy csak B kategóriás multisport-események megrendezésére alkalmas, jelentette ki a MOB elnöke. Egy jövőbeni olimpia rendezésről Kulcsár elmondta, hogy egy újabb pályázatig csak nagyon világos stratégiával lehet eljutni.

"Ennek a része, hogy fölismerve a jelen helyzetet, megtaláljuk, hogy mikor és mennyit beszéljünk erről,"

tette hozzá. De szerinte már most is érdemes végiggondolni, hogyan 

"jutunk el egy újabb pályázatig, mikor lesz erről népszavazás." 

Úgy gondolja, hogy a felkészülés része az is, hogy nemzetközi szinten ezután is mutassuk: Budapest továbbra is nagyon komolyan készül arra, hogy olimpiát rendezzen.

"Az ügy most kapott egy nagy gellert, de azért egy nyerhető csata, ami az itthoni részét illeti,"

mondta Kulcsár Krisztián.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.