A romániai Buzău betiltotta a nyilvános szotyizást

külföld
2017 november 20., 19:47
comments 127

„Bár nem volt egyszerű és zökkenőmentest, Buzău városa mégis megtette a következő lépést a civilizáció lépcsőfokán” – indítja a cikkét a Transindex (és az azt szemléző sima Index), ami szerint a romániai város önkormányzata új szabályainak értelmében megtiltják:

  • a nyílt utcán történő köpködést,
  • parkokban és tömbházak előtt történő szotyizást
  • a ruhák teraszokon történő szárítását, és
  • a szőnyegek tömbházak előtti porolását.

Constantin Toma, Buzău polgármestere a döntéseket azzal indokolta, hogy: „Civilizáltabbá kell tennünk ezt a várost, még akkor is, ha ilyen kemény szabályokat kell meghoznunk ennek érdekében.”

A Transindex szerint sokaknak nem tetszik a szabályozás, és csak apróbb változtatásokat tudtak elérni (például: akiknek a terasza nem az utcára, hanem egy belső udvarra néz, azok száríthatják a ruháikat), de a lényeg átment.

A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de másodjára 500 és 1000 lej közötti büntetést kaphatnak a rendőröktől vagy a csendőröktől. (Transindex via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.