Egy budakalászi nő egy mérőszalaggal megmérte egy politikus ígéretét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Úgy indult, mint a polgármesterek hasonló, nagyon unalmas Facebook-posztja. Valami épül, a fejlesztéseket gondosan követő településvezető bejárja és megtekinti a munkálatokat, jöhetnek a like-ok, jó esetben a köszönjük, polgármester úr jellegű hálálkodó kommentek.  

Rogán László, Budakalász polgármestere a múlt héten járta be a város második félévi két nagy fejlesztését, ami a posztja szerint a Budai út rekonstrukció és a Klenity városrész fejlesztése. Százmilliós nagyságrendű, a település saját költségvetéséből fedezi. Decemberre kész.

A megtekintésről szóló polgármesteri beszámolóhoz aztán váratlanul a like-ok mellett egy teljesen ártalmatlan, de a térkövek országában legalább annyira indokolt  kérdés is érkezett:

„Hogy-hogy a Klenityben aszfaltoznak térkő helyett?”

A polgármester erre még higgadtan válaszolt: a forgalmasabb utcák kapnak térkő helyett aszfaltborítást. 

Innentől válik különösen szórakoztatóvá a párbeszéd, hiszen ha a polgármester szerint is nagy forgalomra számítanak, akkor miért lesz olyan keskeny az utca, hogy két autó nem fog elférni egymás mellett.

Fotó: Rogán László/Facebook

A polgármester itt még megpróbál egy egyszerű ráolvasást: elférnek majd egymás mellett is az autók, mert a Kántor utca szabványos méretű, 4 illetve 5 méter széles lesz. 

Az üzenetváltásnak ezen a pontján került elő egy, a hasonló beszélgetésekben annyira hiányzó elem: 

egy egyszerű mérőszalag, úgynevezett centi. 

A kommentelő vette elő a csodafegyvert. A képen elég egyértelmű, hogy a kétsávos út szélessége mindössze 3,69 méter.

Fotó: Szép-Magyar Ágnes/Facebook

Ha azt gondolnád, hogy egy mérőszalag vagy az ezután csatolt leírás arról, hogy „a belterületi közutak méretezése szerint a kétirányú autós forgalomhoz legalább 5,5 méter kellene” akár csak egy pillanatra is elbizonytalanította a polgármestert, nagyobbat nem is tévedhettél volna. Rogán László ezek után ugyanis elkezdi kiosztani a kommentelőt. 

Fotó: Rogán László/Facebook

Vagyis nemcsak az aszfalt, hanem a két szegély (2*15 centi) és az e melletti padka is beleszámít (2*75 centi) a polgármester számítása szerint, így jön ki az 5,5 méter. 

Hogy ez hogyan is néz ki most? Elkértük Szép-Magyar Ágnestől a centis kép egy másik verzióját.

Ott a csatornafedélnél azért van még pár centi.Fotó: Szép-Magyar Ágnes/Facebook

Vagyis a 2*75 centis, szegély melletti padka, amivel megvan az 5,5 méter, egyáltalán nem látszik, az utat decemberben adják át. Most egy elég széles egysávos útnak tűnik leginkább, ami várhatóan legalább forgalmas lesz. De az kétségtelen, hogy félre lehet állni, ha jön szembe valaki, csak nagy sár ne legyen. 

Szép-Magyar Ágnes egyébként megfogadja a polgármester tanácsát, és a városfejlesztési osztályhoz fordul, hogy magyarázzák el, hogyan lesz elég széles Budakalász egyik legnagyobb, százmilliós idei fejlesztése. A kommentelő egyébként egy civil szervezet tagja, akik a helyi újságban nem kapnak lehetőséget a megszólalásra, egyik közérdekű adatkérésüket 113 ezer forintért teljesítette volna az önkormányzat. Idén civilként majdnem fel tudott szólalni Szép-Magyar Ágnes egy iskolafejlesztésről a képviselőtesület ülésén, de a többség leszavazta az ötletet. Most a kommentelést választotta. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.