Egy budakalászi nő egy mérőszalaggal megmérte egy politikus ígéretét

2017 november 20., hétfő 13:26
581

Úgy indult, mint a polgármesterek hasonló, nagyon unalmas Facebook-posztja. Valami épül, a fejlesztéseket gondosan követő településvezető bejárja és megtekinti a munkálatokat, jöhetnek a like-ok, jó esetben a köszönjük, polgármester úr jellegű hálálkodó kommentek.  

Rogán László, Budakalász polgármestere a múlt héten járta be a város második félévi két nagy fejlesztését, ami a posztja szerint a Budai út rekonstrukció és a Klenity városrész fejlesztése. Százmilliós nagyságrendű, a település saját költségvetéséből fedezi. Decemberre kész.

A megtekintésről szóló polgármesteri beszámolóhoz aztán váratlanul a like-ok mellett egy teljesen ártalmatlan, de a térkövek országában legalább annyira indokolt  kérdés is érkezett:

„Hogy-hogy a Klenityben aszfaltoznak térkő helyett?”

A polgármester erre még higgadtan válaszolt: a forgalmasabb utcák kapnak térkő helyett aszfaltborítást. 

Innentől válik különösen szórakoztatóvá a párbeszéd, hiszen ha a polgármester szerint is nagy forgalomra számítanak, akkor miért lesz olyan keskeny az utca, hogy két autó nem fog elférni egymás mellett.

Fotó: Rogán László/Facebook

A polgármester itt még megpróbál egy egyszerű ráolvasást: elférnek majd egymás mellett is az autók, mert a Kántor utca szabványos méretű, 4 illetve 5 méter széles lesz. 

Az üzenetváltásnak ezen a pontján került elő egy, a hasonló beszélgetésekben annyira hiányzó elem: 

egy egyszerű mérőszalag, úgynevezett centi. 

A kommentelő vette elő a csodafegyvert. A képen elég egyértelmű, hogy a kétsávos út szélessége mindössze 3,69 méter.

Fotó: Szép-Magyar Ágnes/Facebook

Ha azt gondolnád, hogy egy mérőszalag vagy az ezután csatolt leírás arról, hogy „a belterületi közutak méretezése szerint a kétirányú autós forgalomhoz legalább 5,5 méter kellene” akár csak egy pillanatra is elbizonytalanította a polgármestert, nagyobbat nem is tévedhettél volna. Rogán László ezek után ugyanis elkezdi kiosztani a kommentelőt. 

Fotó: Rogán László/Facebook

Vagyis nemcsak az aszfalt, hanem a két szegély (2*15 centi) és az e melletti padka is beleszámít (2*75 centi) a polgármester számítása szerint, így jön ki az 5,5 méter. 

Hogy ez hogyan is néz ki most? Elkértük Szép-Magyar Ágnestől a centis kép egy másik verzióját.

Ott a csatornafedélnél azért van még pár centi. Fotó: Szép-Magyar Ágnes/Facebook

Vagyis a 2*75 centis, szegély melletti padka, amivel megvan az 5,5 méter, egyáltalán nem látszik, az utat decemberben adják át. Most egy elég széles egysávos útnak tűnik leginkább, ami várhatóan legalább forgalmas lesz. De az kétségtelen, hogy félre lehet állni, ha jön szembe valaki, csak nagy sár ne legyen. 

Szép-Magyar Ágnes egyébként megfogadja a polgármester tanácsát, és a városfejlesztési osztályhoz fordul, hogy magyarázzák el, hogyan lesz elég széles Budakalász egyik legnagyobb, százmilliós idei fejlesztése. A kommentelő egyébként egy civil szervezet tagja, akik a helyi újságban nem kapnak lehetőséget a megszólalásra, egyik közérdekű adatkérésüket 113 ezer forintért teljesítette volna az önkormányzat. Idén civilként majdnem fel tudott szólalni Szép-Magyar Ágnes egy iskolafejlesztésről a képviselőtesület ülésén, de a többség leszavazta az ötletet. Most a kommentelést választotta. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt