Merkel a kormányalakítási kudarcról: „Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat”

külföld
2017 november 20., 18:00
comments 72

Angela Merkel német kancellár nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt. A jobbközép CDU elnöke a ZDF országos köztelevízió este adásba kerülő interjújában – az előzetesen ismertetett részletek szerint – elmondta: nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből.

„Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat” – mondta Merkel, aki arra a kérdésre, hogy egy év múlva is ő lesz-e még a kancellár, azt mondta: „Igyekezni fogok.” Azt mondta, készen áll arra, hogy továbbra is viselje a kormányzás felelősségét.

Angela Merkel nyilatkozott a másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek is, aminek a távozás kérdéséről – szintén előzetes részletek szerint – azt mondta, a választási kampányban megígérte, 4 évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Mindkét interjúban elmondta: „célegyenesben” fulladtak kudarcba az egyeztetések a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányáról. A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte „lehetséges lett volna”, a leginkább vitatott ügyekben (például a migráció kérdéseiben) is sokat közeledtek az álláspontok. A legnehezebb ügyeket „szinte már megoldottuk, és most először tárgyaltunk egy bevándorlási törvényről” – mondta.

A kudarc oka az, hogy az FDP kilátástalannak ítélte meg a megbeszélések folytatását, de ezt a helyzetértékelést „nem osztom” – mondta Angela Merkel, aki szerint már vasárnap reggel óta voltak arra utaló jelek, hogy a liberálisok ki akarnak szállni az egyeztetési folyamatból. Merkel tiszteletben tartja a párt döntését, bár úgy látja, az FDP ezzel azt üzeni választóinak, hogy nem érvényes mindaz, amit korábban ígértek.

A másik partnerről, a Zöldekről viszont elismerően nyilatkozott, szerinte az október 18-án kezdett tárgyalássorozattal bizalmon alapuló, jó viszonyt alakítottak ki a párttal.

Arra a kérdésre, hogy lát-e még lehetőséget a megbeszélések felújítására, elmondta, hogy az FDP „nagyon alaposan megfontolta” a döntést, ezért ez a kérdés fel sem merül.

photo_camera Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa / AFP

A lehetséges további fejleményekről azt mondta, „nagyon szkeptikusan” viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani, de a következő lépésekről nem neki, hanem Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie.

Németország az egyeztetések kudarcának ellenére továbbra is stabil ország – mondta.

Az eddigi koalíciós partnerrel, a szociáldemokrata párttal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatásának lehetőségéről azt mondta, nem lenne jó kezdet egy újabb koalícióhoz, ha bárki is a távozásához kötné az együttműködést a CDU/CSU-val. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.